logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

27.11. - Одржана шетачка тура „Границом царстава“: Успон на Видов врх (781m)

  • понедјељак, 27 новембар 2017 08:47

Izlazak na Vidov vrhУ суботу, 25. новембра, успјешно је реализована шетачка туру до Видовог врха, високог 781m, мјеста познатог колико по фантастичном погледу, толико по цркви Лазарици и турбулентној историји уз границу.

Двадесет четири учесника, међу којима су најбројнији били чланови одреда извиђача Орјен, била су у прилици чути низ занимљивости о историји овог краја након ослобађања од турске власти, уз причу Жељка Старчевића из Агенције за развој и заштиту Орјена, док су на самом врху археолози из херцегновске ЈУ “Градски музеј и галерија” Радмила и Ђорђе Ћапин, говорили о резултатима археолошких истраживања овог локалитета, који су указали на одвијање живота још од илирског раздобља.

Мјесто је вјероватно већ у тој фази имало култни значај, што се касније пренијело на хришћанство, тако да садашња обновљена црква наставља континуитет Видовог врха као важне религијске тачке овог дијела Боке Которске. Са историјске стране, посебно је указано на бурна дешавања након 1687. године, када су Млеци краткотрајно заузели цјелокупно херцегновско залеђе, да би један дио убрзо споразумно поново препустили Турцима како би их новоформирани уски појас до мора раздвајао од љутог противника: Дубровачке Републике. На тај начин је, дипломатским надмудривањем нова граница (Гриманијева линија) подијелила села херцегновског залеђа, прије свега Мокрине, чији је западни дио остао у турском царству а источни у млетачкој Боки, касније-дијелу аустроугарског царства.

Успон до Видовог врха, изведен у организацији  планинарског клуба „Субра“, уједно је имао за циљ да укаже на могућност увођења ове дестинације у програме посвећене активном и вјерском туризму, који су препознати као важни развојни потенцијал Боке Которске. Видов врх са ширим окружењем има све предуслове да и на овом пољу израсте у незаобилазно одредиште. „Крај на граници“ данас се може подичити културним пејзажем старим више вјекова, али исто тако и обиљем историјских догађаја - устанака, битака, настајањем чудних граница, градњом путева и цркава. За ову прилику, љубазношћу Никше Гојковића, црквена врата су била отворена, а заједничка је жеља да у будућности тако буде у што је могуће више дана у години.

Шетачка тура „Границом царстава“-успон на Видов врх, четврти је догађај из заједничког календара „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, а организатори појединачних дешавања су ПК „Субра“, НВО Орјен Outdoor, АК „Нискогорци“, Секретаријат за комуналне послове и екологију, МЗ Камено-Жлијеби, МЗ Сушћепан-Ратишевина-Требесин, НВО „Орка“, коноба Сикимић , НВО ”Еко Бока” и параглајдинг клуб “Adriafly”. Програм се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови