logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Обнова и проширење mountainbike сигнализације у херцегновском залеђу

  • понедјељак, 27 новембар 2017 14:54

AkzNAs27112017Протекле недеље завршена је обнова вертикалне сигнализације националне бициклистичке стазе ТТ1 кроз подручје херцегновске општине, као и постављање сигнализације на три нове локалне mountainbiking стазе: Мокрине - Видов врх - Ситница, Врбањ - Жуковица и Врбањ - Вучји до.

Траса националне стазе обухваћене обновом сигнализације почиње у Мељинама и иде преко Каменог, Мокрина, Крушевица и Врбања на Орјенско седло, као најдаљу тачку.

На овај начин је побољшана понуда активног туризма, у оквиру којег се налази и моунтаинбикинг као важан и све просперитетнији дио, саопштавању из Агенције за развој и очување Орјена.

Стаза за Ситницу, дугачка 12 km, веома је атрактивна љубитељима mountainbiking-а, будући да се највећи дио вози макадамом, а укључује са краћим одвајањима и два изврсна видиковца: Видов врх и Равни бријег.

Стазе до Жуковице и Вучјег дола допринос су понуди Врбања, као централног полазишта за обилазак Орјена. Стазе улазе у дубину масива, па ће корисници имати прилике да кроз вожњу виде и осјете спој старог културног пејзажа са суровом љепотом Субре, до чијег подножја воде ова два макадамска пута.

Изведене активности се наслањају на протекле године постављене бициклистичке инфо табле и штампане материјале, постављене у оквиру пројекта „Удахнимо живот залеђу - село Камено", који је иницирала, организовала и координирала Агенција за развој и заштиту Орјена, док је носилац била Туристичке организације Херцег-Нови. Пројекат је одобрен у мају 2016. годинр, у оквиру позива "Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори" који реализују УНДП и Министарство одрживог развоја и туризма, а из средстава Глобалног фонда за животну средину. Новац преостао од пројекта, на предлог Агенције за развој и заштиту Орјена и сагласност УНДП-а преусмјерен је на обнову и допуну вертикалне бициклистичке сигнализације.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови