logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

09.02. - Отворена 43. Изложба цвијећа: Сензибилитет, слобода и отмјеност мимозе

NasIC09022018Традиционална, 43. Изложба цвијећа, под окриљем Празника мимозе и ове године се одржава под називом “Новски ђардин”, а окупила је 27 излагача из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Отварајући изложбу цвијећа позната позоришна црногорска глумица Нада Вукчевић је испричала личну причу и дирљиви моменат када се као дјевојчица први пут срела са цвијетом мимозе који јој је дала једна бака у комшилуку када јој је помогла да понесе торбе из продавнице.

,,Као захвалницу дала ми је смотуљак у бијелој салвети и гранчицу жутог цвијећа. Када сам дошла кући мама ми је рекла да је то мимоза. Касније сам читала одакле потиче и шта симболизује”, казала је Вукчевић објашњавајући да је мимоза у чију се част већ 49. година организује Празник, по много чему специфична и слична жени.

,,Ова сензибилна зимзелена дрвенаста биљка је значајан симбол код многих народа, она је симбол жене, еманципације, слободе, осјећајности, бесмртности и васкрсења али и раскоши и моћи. Она означава поштовање, доноси срећу у послу, подстиче љубав и љубазност”, казала је Вукчевић и званично отворила  цвјетну манифестацију која се одржава у хотелу ,,Војводина”, а на којој су експонати искључиво цвијеће, саднице и цвјетни аранжмани, као и ручно израђене саксије за цвијеће.

,,На овој изложби имамо и новитета, а оно што бих истакла су ваздушне и водене биљке, дакле биљке које расту у води и биљке које расту у ваздуху без земље“, казала је Жељка Зекић из Херцег Новог, објашњавајући да је ријеч о биљки цилистандија из породице орхидеја која не мора да се сади ни у земљу нити да стоји у води јер све неопходно за раст узима из самог ваздуха. Она је казала да ове године у својој понуди имају и значајан број садница мимозе и то у више фаза раста тако да куповину може малтене свако себе приуштити.

На овогодишњем ,,Новском ђардину“ је и добитник бројних награда и учесник Изложбе више од 20 година је Звонко Младеновић из Београда. 

,,Аранжмане правим искључиво од природних материјала. Декоративни су и могу дуго да трају. Добитник сам бројних награда, преко 45, на београдском и новосадском сајму. Уживам у вашем лијепом граду и излажем већ 21 годину. Јако сам задовољан, ово је лијепа традиција и одзив купаца је добар и обострано је задовољство, и моје и ваше, у осунчаном Херцег Новом”, казао је Младеновић.

На “Новском ђардину” биће изабран најљепши цвјетни аранжман, а награђена и креативност и умијеће уређења комплетног изложбеног простора. Дио продајног асортимана биће опредјељен и у хуманитарне сврхе на продајној изложби чији приход је намијењен одјељењу дјеце са тешкоћама у развоју зеленичке ОШ “Илија Кишић”.

У хуманитарној акцији на “Новском ђардину”, уз узгајиваче цвијећа ће учествовати и предузетнички клуб “Арт&црафт” херцегновсковског средњошколског центра, као и НВО “Нова шанса у Новом”, који ће, као и излагачи, израђивати аранжмане од цвијећа, али и саксије од рециклираног материјала.

У оквиру 43. Изложбе цвијећа за херцегновске школарце, као и прошле године, биће организоване и радионице за израду цвјетних аранжмана.

Изложба цвијећа, у оквиру 49. Празника мимозе који организују Општина Херцег Нови, ЈУК Херцег фест и Туристичка организација Херцег Нови, трајаће до недеље, 11. фебруара, а може се посјетити од 9:00 до 19:00 сати.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови