logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Врбањ у знаку Сњешка Бијелића

  • понедјељак, 12 фебруар 2018 16:55

NAsAk12052018Протекле недеље на Врбању, у херцегновском залеђу, на позив на организовану забаву на снијегу, Агенције за развој и заштиту Орјена и ХПД „Дубровник“, окупило се више од сто педесет излетника из Херцег Новог и Дубровника.

Уз обавезно санкање, централни догађај био је такмичење у изради Сњешка Бијелића. Петочлани мјешовити жири, у саставу Гордана Новаковић, Саша Ђедовић, Наташа Јанковић, Драгица Подхрашки и Мила Вукићевић, одабрао је  три најбоља Сњешка у конкуренцији од чак 30 пријављених екипа. Прво мјесто освојила је екипа „Матија“ из Херцег Новог, другопласирана је група „Шкерци“, из истог града, док је треће мјесто заузела екипа „Лијепа дјеца и жене“ из Дубровника. „Спортско борилиште“ је након 90 минута остављених за прављење, красило више од 40 фигура, различитих величина, гдје је дио формирао цијеле композиције. Међу осталим, ту је био и Сњешко Бијелић, пристигао из мокринског засеока Бијелићи, као једини заиста аутохтони представник. Различите су биле и величине, па уз оне у природној, могли видјети и они, не много већи од 10 центиметара.

Сњешко Бијелић је свакако био централни мотив, али уз пуно маште, настајале су, примјера ради и снијежне скулптуре кувара са „загорјелим“ лицем засутим пепелом, па чак и Сњешко Бијелић – кинески грађевински радник са првог црногорског ауто-пута. Ове идеје отварају пут размишљању да идуће године одемо и корак даље и организујемо прави карневал снијежних фигура, што би била занимљива допуна конвенционалном приморском карневалу. Уз пуно забаве на снијегу, приганица и чаја, те додјеле медаља најбољима, односно диплома свим екипама, догађај је оставио пуно позитивних утисака. Све то указује да је на Врбању могуће организовати и већа зимска дешавања, уз претходно ангажовање на рјешавању простора за паркинг и свакако, његовог чишћења од снијега. Наиме, Врбањ располаже великим неискоришћеним простором, али још увијек нема већу јавну површину која може послужити за паркирање излетника.
Захваљујемо се посјетиоцима који су су нас подржали у оволиком броју и свим волонтерима који су омогућили успјешну реализацију догађаја!
Радионица израде Сњешка Бијелића и Ревијално такмичење у санкању, догађаји су из заједничког програма „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена,  а који се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови. Уједно су и дио дубровачког програма “Игре на снијегу”, тако да кроз оба програма заједно промовишемо Орјен и подстичемо посјету ове планине на тромеђи.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови