logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

19.03. - Посјетиоци испунили Убле

Izlazak na DugunjuСело Убли, вјековну важну тачку економске снаге бокељског залеђа, обишло је чак 70 присутних протекле недеље, у оквиру заједничког програма “Орјен, планина крај мора”, обавјештавају из Агенције за развој и  заштиту Орјена.

Велики број присутних, предвођени организаторима - Оливером Доклестић, као  представником НВО “Еко Бока” и људима из Савјета МЗ Убли, обишли су у вишесатном разгледању најзанимљивије локације у селу: ублове, цркве, некадашњу школу и практично све засеоке овог, до средине прошлог вијека, добро насељеног и напредног села. У центру Убала, на Забрежју, вриједне домаћице припремиле су послужење, а предах је искоришћен за опробати се на сеоском зогу са сад већ раритетним дрвеним бућама, као и за упознавање са тренутним смјештајним могућностима Убала и плановима за њихово побољшање. Мјесна заједница планира да током ове године организује крчење стаза које воде са мора до села, као и стазе за улазак дубље у Орјен, у простор Убаљске планине. Са тим ће се створити почетни услови за развој активног туризма, наравно, уз неопходност претходног рјешавања градске депоније, још увијек смјештене у ширем окружењу села.

Претходно обављено уређење Цркве Св. Илије, на истоименом врху-видиковцу са одличним погледом на Боку Которску, приступном стазом и одмориштем у шумском хладу примјер је успјешне валоризације љепота и знаменитости овог краја. "Надамо се да смо овим догађајем додатно скренули пажњу јавности на потребу за осмишљавање и развој нових програма развоја и консолидације живота на  Ублима, селу које чини важан дио простора нашег јединственог залеђа", поручују из Агенције. Уосталом, указивање на важност и вриједност залеђа и подстицање посјете је и поента заједничког програма, у којег се сваке године укључује све већи број субјеката, тако да су сада то, уз Агенцију за развој и заштиту Орјена, као координатора: ПК „Субра“, НВО Орјен Оutdoor, АК „Нискогорци“, Секретаријат за комуналне послове и екологију, МЗ Камено-Жлијеби, МЗСушћепан-Ратишевина-Требесин, МЗ Убли, НВО „Орка“, коноба Сикимић , НВО ”Еко Бока”, ХПД „Дубровник“ и параглајдинг клуб “Аdriafly”. Наредног викенда је у плану посјета још једном значајном подорјенском селу, Крушевицама, уз излазак до њиховог традиционалног катуна, Вучјег дола, смјештеном под обронцима увијек фасцинантне Субре.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови