logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

19.03. - Посјетиоци испунили Убле

Izlazak na DugunjuСело Убли, вјековну важну тачку економске снаге бокељског залеђа, обишло је чак 70 присутних протекле недеље, у оквиру заједничког програма “Орјен, планина крај мора”, обавјештавају из Агенције за развој и  заштиту Орјена.

Велики број присутних, предвођени организаторима - Оливером Доклестић, као  представником НВО “Еко Бока” и људима из Савјета МЗ Убли, обишли су у вишесатном разгледању најзанимљивије локације у селу: ублове, цркве, некадашњу школу и практично све засеоке овог, до средине прошлог вијека, добро насељеног и напредног села. У центру Убала, на Забрежју, вриједне домаћице припремиле су послужење, а предах је искоришћен за опробати се на сеоском зогу са сад већ раритетним дрвеним бућама, као и за упознавање са тренутним смјештајним могућностима Убала и плановима за њихово побољшање. Мјесна заједница планира да током ове године организује крчење стаза које воде са мора до села, као и стазе за улазак дубље у Орјен, у простор Убаљске планине. Са тим ће се створити почетни услови за развој активног туризма, наравно, уз неопходност претходног рјешавања градске депоније, још увијек смјештене у ширем окружењу села.

Претходно обављено уређење Цркве Св. Илије, на истоименом врху-видиковцу са одличним погледом на Боку Которску, приступном стазом и одмориштем у шумском хладу примјер је успјешне валоризације љепота и знаменитости овог краја. "Надамо се да смо овим догађајем додатно скренули пажњу јавности на потребу за осмишљавање и развој нових програма развоја и консолидације живота на  Ублима, селу које чини важан дио простора нашег јединственог залеђа", поручују из Агенције. Уосталом, указивање на важност и вриједност залеђа и подстицање посјете је и поента заједничког програма, у којег се сваке године укључује све већи број субјеката, тако да су сада то, уз Агенцију за развој и заштиту Орјена, као координатора: ПК „Субра“, НВО Орјен Оutdoor, АК „Нискогорци“, Секретаријат за комуналне послове и екологију, МЗ Камено-Жлијеби, МЗСушћепан-Ратишевина-Требесин, МЗ Убли, НВО „Орка“, коноба Сикимић , НВО ”Еко Бока”, ХПД „Дубровник“ и параглајдинг клуб “Аdriafly”. Наредног викенда је у плану посјета још једном значајном подорјенском селу, Крушевицама, уз излазак до њиховог традиционалног катуна, Вучјег дола, смјештеном под обронцима увијек фасцинантне Субре.