logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Пројекат „Adriatic canyoning“ оживљава предјеле јадранског залеђа: Пројектни партнери радују се догађају на Орјену

  • понедјељак, 30 април 2018 16:34

Aktue30042018Како један предио и град у јадранском залеђу могу да оживе и привуку велики број посјетилаца показало се протеклог викенда у Обровцу у Задарској жупанији, захваљујући прекограничном пројекту „Adriatic canyoning“.

Током три дана, у овом градићу могла се видјети несвакидашња слика, потпуно другачија од оне на коју су мјештани навикли.

Стаза дуга 14,5 километара изнад и уз ријеке Зрмања, Крупа и Крњеза, до сада тајна задарског залеђа, оспособљена је захваљујући пројекту. Обронцима Велебита и узводно кроз кањон, крај прелијепих слапова па све до православног манастира Крупа из 1317. године, прошетало је и протрчало око 500 људи. На рафтинг Зрмањом кренуло је тридесетак екипа из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, којима је природа одузимала дах, а добро дружење тјерало напријед за још љепшим призорима.

Zrmanja Adventures Festival промовисао је идеју афирмације и заштите простора ријеке Зрмања и пројекат „Adriatic canyoning“, у којем је партнер град Херцег Нови.

Током фестивала одржани су сусрети пројектних тимова и Управног одбора пројекта, а у свим програмима фестивала учествовали су представници градова партнера: Обровца, Дрниша, Широког Бријега, Груде и Херцег Новог, као и агенције Задра Нова. У склопу пројекта у задарску регију стигли су бројни хрватски, али и страни новинари и блогери, те представници туристичке привреде.

Догађај у Обровцу и околини показао је како пројекат „Adriatic canyoning“ и иницијативе у локалној заједници могу оживјети предјеле који су туристички врло мало валоризовани, сагласни су партнери из све три земље. Такође, видјело се да постоји велика заинтересованост за активни туризам и авантуристичке садржајеу нашем региону, а да су манифестације попут ове сјајан начин да потенцијални туристи сазнају за сакривене природне бисере јадранског залеђа.

Чланови херцегновског пројектног тима најавили су партнерима да ће авантуристички викенд у нашем граду бити организован на прољеће 2019. године, како је то пројектом предвиђено. До тада ће у мјесту Врбањ, на планини Орјен бити изграђен адреналински парк, финансиран из пројекта. Програм у овом парку биће важан дио викенда на Орјену, али свакако не једини, јер ће циљ догађаја бити промоција цијеле планине и херцегновског залеђа.

Представницима партнерских градова је представљен концепт авантуристичког парка на Врбању, као и планирани садржаји, за чију изградњу ће тендер бити расписан ових дана. Идеја је да уређење мале туристичке инфраструктуре подстакне развој Орјена као оутдоор дестинације, што ће употпунити постојећу понуду и привући нове туристе. Представљени пројекат наишао је на одобравање, уз коментар представника тимова да се радују догађају на Орјену и да га сигурно неће пропустити.

Подсјећамо, Агенција за изградњу и развој Херцег Новог ће у оквиру пројекта „Adriatic canyoning“ изградити и опремити авантуристички парк, који ће уједно бити и први такав садржај у Боки Которској. На овај начин, захваљујући новим садржајима за активан одмор у природи, залеђе Херцег Новог ће бити уцртано на мапу туристички атрактивних локација, што оно свакако заслужује.

Ово је заједнички пројекат Града Широког Бријега, Опћине Груде (БиХ), Града Дрниша, Града Обровца, Развојне агенције Задарске жупаније ЗАДРЕ НОВЕ (Хрватска) и Агенције за изградњу и развој Херцег Новог (Црна Гора). Подржан је из INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014.-2020. Његова укупна вриједност је 1.879.251,32 ЕУР, од чега је суфинансирање из ЕУ средстава 1.597.363,59 односно 85%. Из укупног буџета пројекта за авантуристички парк на Врбању опредјељено је 305.000 еура.

 

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси