logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Акцијом Службе комуналне полиције у последња 24h кажњена 3 „дилера смјештаја“

KomPOl10072017Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора Општине Херцег Нови спроводи акцију интензивне контроле лица која нуде услуге смјешта, те санкционисањем оних која за то нису регистрована.

Само у протекла 24 сата санкционисана су три лица која се баве овим нелегалним активностима, такозвани „дилери смјештаја“. Интензивна контрола биће настављена током наредних мјесеци, како би се стало на крај овом облику сиве економије, наводи начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора, Марија Андрић.

Предвиђене казне за оне који прекрше Закон су новчане и износе од 200 до 2.000 еура.

Надлежност за контролу и кажњавање лица која нуде услуге смјештаја мимо законских услова повјерена је локалним службама комуналне полиције и инспекцијског надзора новим Законом о туризму и угоститељству, који је усвојен у фебруару 2018. године.

Закон дефинише да „издавалац или друго лице не смију непосредно или преко других лица који нијесу регистровани за посредовање у продаји услуга смјештаја нудити и продавати услуге смјештаја, нити врбовати путнике или туристе изван објекта у којем се те услуге пружају, осим на простору, под условима и на начин утврђен прописом надлежног органа јединице локалне самоуправе“. Под врбовањем подразумијева се „сачекивање, пресријетање, узимање и ношење кофера, пртљага и других ствари без сагласности путника и/​или туристе, нуђење услуга смјештаја путем рекламних табли, паноа, информативног материјала, наметање својих или туђих услуга смјештаја, понуда цијене и услова и друге радње које нарушавају углед туристичког мјеста“.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси