logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

30.07. - Подршка херојима-радницима Болнице Мељине

nasakt30072018Општинско удружење пензионера Херцег-Новог организовало је протеклог викенда ванстраначки протестни скуп у знак подршке радницима Болнице Мељине који већ четири мјесеца нису примили плате, нити су им уплаћени доприноси, као и због неиспуњења обавеза Атлас групе, која је и власник ове здравствене установе.

Организацију ванстраначког протеста подржало је и 13 Мјесних удружења, којима су се прикључили грађани и радници болнице. Закључено је да би Влада и надлежна министарства требало одмах да раскину Уговор о приватизацији са Атлас групом.

Присутним грађанима обратили су се предсјендик Удружења Алекса Радуловић, бивши љекари Болнице прим. др Вито Вујновић и прим. др Ђуро Мусић, предсједница Синдиката Болнице, Славица Дробњак и предсједник Општине, Стеван Катић.

Др Вујновић је предложио Министарству здравља интегрисање болничких капацитета са јавним здравством. Подсјетио је на 60-те године и велики проблем у Рисанској болници због неискоришћних капацитета, када је тадашњи министар затражио од здравствених радника у Игалу да му помогну како да се ријеши тај проблем. Зато је нелогично да се данас не може превазићи ситуација у Мељинама у троуглу, у којем треба да буде министар, предсједник Општине и представник ПЗУ Болнице Мељине, односно Атлас група, предлаже др Вујновић.

–Зар Херцег Нови који је био некада град културе туризма, пјесника, позоришта, имао школе и болнице , са богатом историјом и традицијом, треба да се помири са гашењм Болнице Мељине? Гдје ћемо када здравље зашкрипи? Трчати у Котор или Подгорицу? Зар треба да мирно пристанемо да нестане оно што смо имали у времену аустријском…- запотао је др Мусић и подсјетио да је Болница Мељине била једина војна од Улциња до Требиња и Дубровника, да је издржала све ратове, те да нема грађанина коме није пружила помоћ.

Дробњак је нагласила је да је радницима “вода је дошла до грла”, изашли су у јавност и направили протест упозорења.

-Ми смо учинили максимум као радници. Јер, испред нашег финансијског стања, непримања плата ставили смо статус болнице и упутили захтјев Влади и ресорним Минсистарствима да болницу уведе у систем јавног здравства. Да ли ће то тако бити видјећемо у наредним данима – поручила је Дробњак.

Радницима Болнице Мељине и присутним грађанима побратио се и предсјендик Општине Херцег Нови.

– Не прихватамо оправдање да се са садашњим власником прво морају поравнати ствари, већ да се тај процес води одвојено, јер овдје није ријеч о приватизацији неког индустријског или туристичког привредног субјекта, већ здравствене установе која нема времена да чека. Надамо се да ће након јучерашњих информација Влада дефинисати те конкретне предлоге мјера у што хитнијем року, како би се ово најзначајније питање за наш град коначно ријешило једном за вазда-нагласао је Катић и позвао “да останемо заједно у приправности, никада јединственији до сада, спремни за сваку могућу подршку за опстанак Болнице и наших хероја-запослених у њој”.

Такође, на Тргу Николе Ђурковића, у организацији FB групе „Презадовољни грађани Херцег Новог“ синоћ се окупило у мирном протесту подршке преко 200 Новљана и радника Опште болнице Мељине.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси