logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

03.08. – Отворен 5. “Трг од ћирилице”

  • понедјељак, 06 август 2018 10:32

DDJUR06082018Овогодишњи “Трг од ћирилице” у нашем граду свечано је отворен у петак вече у порти цркве Св. Спаса на Топлој. Присутнима су се обратили потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић и епископ Диоклијски Методије, а о јубилеју 300 година Топаљске комунитади говорио је др Горан Комар.

Ђуровић је подсјетила да је отварање посвећено великом јубилеју – 300 година од оснивања Топаљске комунитади, чије је оснивање један од историјских резултата наших предака у настојању да очувају сопствени језик и писмо – тада је херцегновски народ успио да од венецијанског дужда добије право на званичну употребу свог језика и ћирилице.

-Неупитан је значај богатог ћириличног културног насљеђа нашег краја. Његово очување на плећима је нас, генерација које живе, раде и образују своје потомство у времену када је ћирилица само декларативно равноправно писмо, а дефакто маргинализована. Зато је потребно указати на важност њеног очувања  – и то кроз јавну употребу и навике писања, казала је Ђуровић.

Она је истакла и програм посвећен новим књигама о Боки наших суграђана: Николе Маловића, Небојше Раша и Оливере Доклестић. Дио “Трга од ћирилице” је и прослава Славе нашег града – пренос моштију Св. архиђакона Стефана, небеског заштитника Херцег Новог.

-Програмима који су посвећени важним догађајима, датумима и великанима наше историје, као и битним темама које су данас актуелне, “Трг од ћирилице” ће још једном постати мјесто сусрета, памћења, промишљања, традиције, духовности и културе - казала је Ђуровић.

“Трг од ћирилице” отворио је епископ Диоклијски Методије, са поруком да се вратимо заједништву, језику, култури и историји која остаје у вјечност и показује ко смо и шта смо.

-Овом приликом важно је показати снагу традиције коју баштинимо, са друге стране манифестација открива и даје простор савременим ауторима који стварају надахнути хришћанском визијом. И ове куле, тврђаве Херцег Новог, чине овај тренутак узвишеним и непролазним и свједоци су наших старих снова и славе прошлости која се не заборавља и не попушта помодарству већ се надограђује и обрађује, и сваког човјека чини питомијим. Наш народ и наша традиција створени су на извору великог богатства и пружају нам могућност да будемо слободи и да слободно мислимо и разговарамо. Језик је сабирно мјесто свих знања једног народа зато отклањајмо сваку недостојност нашег лијепог језика и трудимо се да буде и он као наша дјела. Језик је дубока мисао и највећа вриједност једне етичке заједнице и он је формулисао модерну лингвистику као институцију свих институција. То је ризница и чувар свих знања, културе и историје, казао је епископ Методије.

Овогодишњи “Трг од ћирилице” трајаће до 28. августа.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси