logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

04.08. – Обиљежено 76 година од страдања родољуба у Баошићима

  • понедјељак, 06 август 2018 10:46

06082018Поводом 76 година од страдања бораца Народноослободилачког рата, баошићана Васа Камилића, Ђура Дабовића, Јова Дабовића, Кирила Цвјетковића, Стева Цвјетковића и Тома Вујичића, на спомен обиљежје у Дубцима, вијенце су у суботу ујутро положили представници Општине, Мјесне заједнице Баошићи и потомци породица настрадалих.

Након полагања вијенаца са госпођом Нором Камилић и предсједником Скупштине општине Херцег Нови Милошем Биговићем, присутнима су се обратили предсједник МЗ Баошићи Ђуро Цвјетковић и савјетница предсједника Општине Херцег Нови др Тамара Вујовић. Цвјетковић је подсјетио да су младе родољубе стријељале италијанске окупаторске власти 5. августа 1942. године.

-Њихова жртва је доказ да у генима имамо националног достојанства и патриотизма. Сваки Баошићанин воли посјетити ово мјесто, јер одише посебно, знајући коме је и зашто подигнут. Без обзира што године пролазе, сјећања на њих не блиједе. Надам се да никада неће ни изблиједити, јер њихова дјела и нажалост кратки али достојанствени животи, оставили су задатак нашем мјесту и њиховим породицама и потомцима, да их заувијек памтимо, што неће бити тешко, казао је Цвјетковић.

Вујовић је истакла да осјећа двоструку част и понос што је у Дубцима, будући да и њеним венама, како је рекла, тече крв бораца за слободу, поштених Дабовића. Са друге стране и због чињенице да долази у име Општине Херцег Нови, која његује спомен на хероје и антифашистичку традицију.

-Сјећање на шесторицу стријељаних родољуба окупило нас је данас. Сви су цвјетови будућности у сјемену садашњости. Знали су то наши суграђани, њих шесторо, када су прије више од седам деценија одлучили да се придруже борби против фашизма, вођени идејом да су слобода и љубав према свом крају вриједни живота, пали су на овом мјесту. Антифашизам је наша највећа тековина и највећа борба против безумља, угрожавања и једноумља. Споменик поред којег стојимо израз је трајне захвалности мјештана борцима палим за слободу. Њихова имена, уткана у слободарску историју нашег града, заврјеђују да их се са захвалношћу сјећамо, да настављамо њиховим стопама за темељне људске вриједности, слободу и достојанство – поручила је Вујовић.

Полагању вијенаца присуствовао је и саилинг теам Једриличарског клуба Јово Дабовић.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси