logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

11.10. - У Херцег Новом отворен симпозијум „Андрићева сунчана страна“

  • четвртак, 11 октобар 2018 15:33

NASSIASunStr11102018„Андрићева сунчана страна“  назив је симпозијума који је данас отворен у Институту „Др Симо Милошевић“. Током три дана биће представљене публикације и дјела 59 аутора из 15 земаља Европе, у организацији Института за славистику Универзитета „Карл Франц“ у Грацу. Овај симпозијум једанаести је скуп у оквиру међународног истраживачког пројекта „Андрић-Инитиативе: Иво Андрић у европском контексту“.

Присутне је у име Општине Херцег Нови поздравио менаџер Драган Шимрак и пожелио им добродошлицу у град Ива Андрића.
„Наредних дана боравићете у граду који је Андрић изабрао за своје мјесто мира и хармоније, који га је привукао сунцем, свјетлошћу, климом и гостољубивошћу, као и због сазнања да су Херцег Нови често походили бројни велики умјетници, посебно писци.  Посебно ми је задовољство што се овај престижни међународни скуп одржава у години када је Иво Андрић поново добио своје заслужено мјесто у Херцег Новом, тачно 50. година након што је писац отишао из града“, казао је Шимрак.
Објаснио је идеја о ревитализацији Куће Ива Андрића у Херцег Новом постоји још од седамдесетих година двадесетог вијека, након што је Општина Херцег Нови откупила љетњиковац – једину кућу коју је Андрић током свог вијека саградио, за уживање са својом Милицом.
Говорећи о започетом пројекту ревитализације Куће Ива Андрића, Шимрак је истакао да ће Херцег Нови добити сјећања достојно великог писца, које има међународни културни, образовни и туристички значај.

Захваливши се професору Тошовићу, Институту за славистику Универзитета „Карл Франц“ у Грацу и свим учесницима, пожелио је успјешан рад вјерујући да ће током ових дана „на нови, посебан начин сагледати Андрићево дјело, које је неисцрпна инспирација“.
Бранко Тошовић, професор емеритус Института за славистику Универзитета „Карл Франц“ и руководилац овог истраживачког пројекта, изразио је задовољство што ће у Херцег Новом анализирати мотиве „свјетлости и сунца код Андрића“, јер су управо они привукли писца у наш град.
На симпозијуму ће бити размотрене три теме: Андрићев незавршени роман „На сунчаној страни“, затим Сунце, свјетлост и Јадран у његоворм стваралаштву и однос  Андрића са Херцег Новим, Црном Гором и Његошем.
За скуп који траје три дана је пријављено 90 тема, које ће се наћи у зборнику. Излагаће 58 аутора из 36 градова у 15 држава. Тошовић је истакао учешће бројних младих аутора, што је важно као потврда имамо нове стручњака који се баве Андрићевим дјелом.
Аутор серије скупова о Андрићу најавио је да ће следећи симпозијум бити организован у Москви.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси