logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

01.02.-01.03. – Херцегновски зимски салон 51. пут, под мотом Све(обухватно)

zimski-salon-plakatХерцегновски зимски салон одржаће се 51. пут у Херцег Новом, у галерији Јосип Бепо Бенковић. Отварање изложбе заказано је за 01. фебруар у 19 сати, након чега ће публика моћи да погледа радове 23 аутора из Црне Горе и региона.

“Салон је наша најважнија манифестација која је својим пет деценија дугим постојањем превазишла одавно границе Црне Горе и достигла ниво једне од регионално најзначајнијих смотри“, саопштено је данас на конференцији за новинаре којом је најављено отварање изложбе.

Мото Салона ове године је: Све(обухватно).

,,Свеобухватност се огледа у  избору аутора који долазе из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, и сви са најзначајнијих академија и факултета ликовних умјетности. Свих 23 аутора су се радо одазвали позиву, а са умјетницима смо подијелили задатак селекције јер им је препуштено да сами одаберу рад којим ће се представити”, казао је селектор овогодишњег Салона, сликар Војислав Војо Килибарда. Објаснио је да су се током селекције издвојили универзитетски професори са својим радовима, те се тко дошло до финалне поставке.

Директорица Јавне установе музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић Ивана Паликућа, најавила је да ће 51. Зимски салон отворити предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић, а у име општине Херцег Нови, присутне ће поздравити предсједник Скупштине општине др Милош Биговић. Позвала је све љубитеље ликовне умјетности да посјете Галерију током трајања Салона.

Ове године ће жири који чине продуцент др Вук Вуковић, фотограф Вања Берберовић и вајар Марко Петровић Његош одабрати умјетнике којима ће припасти 700 еура за прву награду и по 500 и 300 еура за другу и трећу. Осиум тога, црногорској историчарки умјетности Љиљани Зековић припало је специјално признање – захвалница за афирмацију и унапређивање Херцегновског зимског салона.

На 51. Херцегновском зимском салону представиће се: Алдемар Ибрахимовић, Никола Симанић, Нела Дармановић, Дино Караило, Оливера Ераковић, Анка Гардашевић, Нада Арнаут, Владимир Ђурановић, Ивана Радовановић, Жељко Рељић, Предраг Милачић, Марија Каписода, Наташа Ђуровић, Драшко Драгаш, Здравко Делибашић, Катарина Швабић, Предраг Терзић, Мишо Филиповац, Ирена Кнежевић, Таида Јашаревић, Јасмина Гавранкапетановић, Ана Хушман и Рајко Бизијак.