logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

09.-13.05. - Опера “Служавка Господарица” премијерно у Црној Гори

La serva padrona Youngopera banerНакон успјешно завршене турнеје у Бугарској, Young@Opera пројекат наставља са извођењем опере “Служавка Господарица” у Црној Гори, у сарадњи са Општином Херцег Нови. Концерти ће се одржати у три града по распореду:

●    Херцег Нови: 9. мај 2018. у 20h, Дворана Парк;

●    Котор: 10. мај 2018. у 20х, Културни Центар Никола Ђурковић;

●    Подгорица: 13. мај 2018. у 20h, КИЦ Будо Томовић;

Оперу режира млади редитељ Владан Ђурковић из Београда. Учесници, као и ментори се мијењају, па је на тај начин пружена шанса већем броју младих умјетника, у овом случају умјетницима из Црне Горе, Србије и Бугарске.

Пројекат “Young@opera” подржан је кроз ЕУ програм Креативна Европа. Реализује га Фондација Опероса, која традиционално организује једини оперски фестивал у Црној Гори - у августу у Херцег Новом, у партнерству са Општином Херцег Нови , Јавном установом културе „Херцег-Фест“ и Коларчевом задужбином.

La Serva Padrona YoungoperaАктивности које за циљ имају промовисање младих оперских талената реализују се у Црној Гори, Србији и Бугарској. Срж пројекта је подстицање и промоција младих умјетника, њиховог развоја, креативности и мобилности, те међукултурна размјена, па је рад на овој опери забавног карактера идеално средство за такво уметничко истраживачко путовање.

Пројекат траје двије године и састоји се из два циклуса. Први циклус биће завршен у новембру у Србији. Друга фаза пројекта Young@Opera базира се на креирању нове опере за чији су настанак задужени писац и редитељ Јован Стаматовић Карић и композиторка Милица Илић. Опера чији је радни назив “НОВА” у овом циклусу настаје под окриљем признатог драматурга Стевана Копривице који је ментор младим уметницима. Они ће боравком у Црној Гори поставити темељ овом делу, чија се премијера очекује у Софији почетком фебруара 2019. године.

Улазнице се могу купити на благајнама поменутих дворана или резервисати преко Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Захваљујући КИЦ Будо Томовић у Подгорици, улаз на оперу ће бити слободан.