logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

01.-07.08. – ФФХН-МФФ: Кино Европа и поноћне пројекције

NASDDD20182707У оквиру 32. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал, који ће бити одржан од 1. до 7. августа 2018, биће приказано дванаест филмова у селекцији Кино Европа, као и три филма у оквиру поноћних пројекција у Дворани Парк.

  Селектор програма дугометражних играних филмова, у оквиру којег су и КИНО ЕВРОПА и ПОНОЋНЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ, је редитељ Иван Мариновић.

И ове године смо у могућности да публици у Херцег Новом прије свих у регион прикажемо наслове који ће тек обиљежити филмску сезону, поручује селектор Мариновић.

Како истиче, “Кино Еуропа наставља да буде селекција престижа, инстант класика и најинвентивнијих савремених филмских подухвата, чиме боравак у Херцег Новом током фестивал постаје суштинска привилегија.”

Поред освајача златне палме Крадљивац Hirokazua Koreeda, приказаћемо и друге награђене филмове Канског фестивала попут филма Хладни рат (награда за најбољу режију – Pawel Pawlikowski), Dogman Mattea Garronea (Награда за најбољег глумца - Marcello Fonte), али и побједника Берлинског фестивала, контроверзног Без додира (р. Adina Pintille). Биће ту и филмови свјетски етаблираних аутора попут Nuri Bilge Ceylana и Alice Rorwacher, али и мање познати наслови који су права филмска изненађења попут Кривица Gustava Mollera, који је био веома запажен на овогодишњем Санденсу. Такође, чистокрвни артхоусе Историја љубави словеначке редитељице Соње Просенц, који ће због свог темпа, ликовности,али и мотива који се провлаче кроз филм, на тврђави Форте Маре публици пружити аутентичан синестетички доживљај.

Када су у питању поноћне пројекције, Мариновић објашњава да су, трагајући за начином да границе фестивала помјере поново корак даље, одлучили да на овај начин обогате програм.

“Ту ће филмофили моћи да уживају у пунокрвним филмским екстраваганцама, остварењима која руше табуе, шокирају и храбро трагају за аутентичним филмским изразом који не повлађује никоме”, објашњава Мариновић програм поноћних пројекција.

Програм је фокусиран на три веома узбудљива наслова. Climax је филм једног од најконтроверзнијих стваралаца дашањице Gaspara Noe-а, који је ове године побједио у селекцији Director's fortnight у Кану са још једним филмским ремекдјелом које не признаје табуе.

Егзорцизам је филм Далибора Матанића, који пркоси законима буџета, жанра и уштогљених регионалних филмских оквира. Кроз несвакидашњи приступ, Матанић немилосрдно и сугестивно указујена коријене свега језивог што одређује несреће балканских друштава.

Научнофантастична драма Ederlezi rising, своје високе филмске концепте разлаже кроз перфектно дизајниране кадрове, и тиме вјешто балансира експлицитне еротичне садржаје истих. Истовремено,кроз иронију, редитељ филма Лазар Бодрожа нуди и несвакидашњу процјену будућности. Филм је по много чему преседан у ex-Yuprodukciji, а понајвише помјера границе жанра, као и примјене дизајна звука и музике у регионалном филму.

Филмови у оквиру селекције КИНО ЕВРОПА

1.ХЛАДНИ РАТ (COLD WAR) Павел Павликовски, Пољска / Француска / УК, 85'

2.СРЕЋНИ ЛАЗАРО (HAPPY AS LAZZARO), Aliće Rorvaher, Италија, 130’

3.КРИВИЦА (THE GUILTY) Gustav Muler, Данска, 85'

4.У РАТУ (AT WAR), Stefani Brize, Француска, 105'

5.КАПЕРНАУМ (CAPERNAUM), Nadin Labaki, Либан, 130'

6.СВИ ЗНАЈУ (EVERYBODY KNOWS), Asgar Farhadi, Шпанија, 132'

7.ДОГМАН, Mateo Garone, Италија, 102'

8.ЖЕНЕ У РАТУ (WOMEN AT WAR), Benedikt Erlingson, Исланд / Француска / Украјина, 101'

9.ИСТОРИЈА ЉУБАВИ (HISTORY OF LOVE), Соња Просенц, Словенија / Италија / Норвешка, 105'

10.БЕЗ ДОДИРА (TOUCH ME NOT), Adina Pintilie, Румунија / Њемачка / Чешка / Бугарска / Француска, 125'

11.ДРВО ДИВЉЕ КРУШКЕ (THE WILD PEAR TREE), Nuri Bilge Čejlan, Турска / Француска / Њемачка / Бугарска / Македонија / Босна и Херцеговина / Шведска, 188'

12. КРАДЉИВАЦ (SHOPLIFTERS), Hirokazu Kore-eda, Јапан, 121'ж

ПОНОЋНЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ

1. CLIMAX, Gaspar Noe, Француска, 95'

2.ЕГЗОРЦИЗАМ, Далибор Матанић, Хрватска, 80'

3. EDERLEZI RISING, Лазар Бодрожа, Србија, 85'

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови