logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

09.08. - Промоција књиге „Капетани и једрењаци Херцег-Новог“ Петра Палавршића, вриједног свједочанства о поморству данашње општине Херцег-Нови

PKnjige782018Књига „Капетани и једрењаци Херцег Новог“ аутора Петра Палавршића биће представљена 09. августа (четвртак), у башти Градског музеја Мирко Комненовић, у организацији Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови.

О књизи ће говорити проф. др Драго Шеровић, др Горан Комар и аутор Петар Палавршић. Програм ће почети у 20.30 сати, улаз је слободан и сви заинтересовани грађани су позвани да присуствују.

„Капетани и једрењаци Херцег-Новог“ је спомен-књига посвећена поморцима и једрењацима новске општине, а намијењена новим генерацијама које желе да упознају прошлост свога краја и да из ње уче.

Ово дјело обрађује период од 1720. до 1900. године, тачније главне историјске догађаје и личности који су утицали на развој поморства нашег краја. Настало је захваљујући сачуваним документима, већином у архивским, али и приватним збиркама. Садржај је обогаћен са око 170 фотографија капетана, једрењака, лучких градова и поморских карата мора којима су пловили новски поморци.

„Мишљења сам да књига, настала као резултат дуготрајног истраживања историјских докумената из области поморства 18. и 19. вијека нашег краја, која је аутор радио педантно, стручно и са пуно љубави, представља право богатство за историју херцегновског краја и веома значајан материјал за разна изучавања и истраживања“, рекао је о овом дјелу проф. др Драго Шеровић.

„Капетани и једрењаци Херцег-Новог“ изузетно је вриједно свједочанство о поморству данашње општине Херцег Нови, наводи у свом мишљењу новинар Синиша Луковић. Он истиче да се ради о својеврсној мини-енциклопедији поморства и закључује да је само „из пера искусног дугогодишњег кустоса поморско-техничке збирке Поморског музеја Црне Горе у Котору, могла настати овако вриједна и комплекса књига, која Херцег Нови сагледава онако како га је до сада мало ко сагледавао – са мора.“

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови