logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

07.09.-12.09. - Херцегновски стрип фестивал, богатији него икада: За 12 издање, 12 свјетских звијезда стрипа

12. HSF 1Почасна повеља Херцегновског стрип фестивала додијељена је првом амбасадору те манифестације у свијету –William-у Simpson-у, легендарном стрип цртачу и сторибордеру планетарно популарне серије Game of Thrones. Симпсон је повељу преузео уочи почетка 12. издања ХСФ-а, којег ће отворити министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, у петак 20:30 сати на херцегновском тргу Белависта.

Публика ће на отварању моћи да учествује у заједничком великом обиласку чак три изложбе у галеријама Јосип Бепо Бенковић и Sue Ryder, а од 22 сата да ужива у концерту бенда Who see на тврђави Форте Маре, уз бесплатан улаз.
Шестодневна манифестација посвећена деветој умјетности богатија је него икад. Чак дванаест специјалних гостију представиће се херцегновској публици, бесплатно цртати за љубитеље стрипа свих шест дана фестивала, а изложба њихових радова у току фестивалских дана биће пред публиком у галерији Јосип Бепо Бенковић.

12. HSF 2Дванаест специјалних гостију дванаестог ХСФ-а су Fernando Dagnino (Шпанија), Juanan Ramirez (Шпанија), Giada Perissinotto (Италија), Walter Venturi (Италија), Joevito Nuccio (Италија), Dan Verlinden (Белгија), Мирко Чолак (Србија), Davide de Cubelis (Италија), Alessandro Patrovicchio (Италија), Lorenzo Pastrovicchio (Италија), Јован Укропина (Србија) и Роберт Солановић (Хрватска).
На спрату градске галерије биће, такође од петка у 20 и 30, постављена изложба „Двадесет лаких комада” коју чини избор од 20так стипова најпознатијих италијанских стрип-мајстора, који су у току својих плодних и свјетских каријера инспирацију тражили и у музици.
Истовремено, у галерији Суе Рyдер посјетиоци имати прилику да виде изложбу ‘Живио Кавандоли! – Ход по бесконачној линији’ –  поставку у част прослављеног италијанског аниматора Освалда Кавандолија. Чине је радови више од 100 свјетских умјетника посвећених анимираном серијалу „La Linea” или „Линија”, тојест на просторима ex Југославије некада врло популарном човјечуљку,
‘Велико нам је задовољство што смо сада на крају припрема које су трајале и више од годину, јер о фестивалу сад морамо да размишљамо значајан период унапријед. То говори о рејтингу гостију које овдје доводимо. Они су свјетска имена и агенда им је попуњена за неколико сезона, па смо фестивал припремали не годину, већ и више. Но, крему свјетског стрипа ХСФ је на врху жеља, па нам се радо одазивају и једва чекају да дођу у Херцег Нови’ – рекао је Јован Суботић на јутрошњем представљању фестивала и додјели Повеље William-у Simpson-у.
Он је објаснио да ове године фестивал има 12 специјалних гостију, свјетских звијезда девете умјетности, а уз њих и преко 50 гостији из свијета стрипа. Ту су и Chris Thompson, најзначајнији стрип менаџер на свијету и William Simpson, као  почасни гости.
‘Имаћемо изложбе домаћих стваралаца, одајемо почаст Микију Мустеру, имамо и концерте три велика бенда, цртање за фанове и на мајицама, ранијих година зацртан концепт програма ове смо године подигли на много виши ниво. Постери који су специјални гости урадили ексклузивно за ХСФ су вансеријски. Мислим да никад нисмо имали овакав садржај, стижу похвале из цијелог региона и мислим да смо однијели регионалну титулу што се тиче постера и пратећег материјала’ – објашњава један од организатора ХСФ-а, Јован Суботић.
Он је подсјетио да је Херцегновски стрип фестивал показао озбиљност презентујући листу гостију још у априлу, а почевши са објавама програма за 12. издање фестивала чак у децембру прошле године.
Куриозитет херцегновског фестивала је да му се некадашњи гости радо враћају чак и у сопственом аранжману. Ове године је италијански цртач Walter Trono одлучио да се придружи фестивалу, одушевљен атмосфером коју је видио прије двије године, као гост.
William Simpson, великан стрипа и сторибордер планетарно популарног серијала Game of Thrones, такође је повратник на ХСФ.
‘Обично се на неки фестивал вратите послије пар година. А ја сам овдје у двије године чак три пута, па сам мислио, шта ме то чини да поново дођем  тако брзо? Ево шта  – мјесто је тако предивно опуштено и идеално за фестивал, а момци који ово организују су феноменални.  Обично када идете на цомиц цон, затворени сте у неком  хангару, испоруче вас на цртање у 8, а послије, на крају дана, назад у хотел, а овдје, гдје год одшетате, предивно је и опуштено, атмосфера је фантастична. Када су ме момци питали да будем амбасадор, био сам прво почаствован, па шокиран, па сам онда схватио да ја то заправо самоиницијативно радим посљедње двије године, говорим људима колико сам одушевљен, како је овај фестивал другачији, опуштен, промовише љубав према цртању коју гаје и три организатора. Ја овај фестивал и продајем људима који воле да цртају и воле стрип, јер на томе све и почива. Пресрећан сам што сам амбасадор оваквог фестивала!’ – каже Simpson.
Он је објаснио да је први пут на ХСФ-у гостовао прије двије и по године, при крају рада за текућу сезону Game of Thrones. Украо је вријеме од тог огромног пројекта али му се ХСФ толико свидио да је искуство поновио, о сопственом трошку, прошле године, једва га уклопивши са обимним пословима које редовно има.
‘Сад немам никаквог притиска! Можда нећете моћи ни да ме се отарасите’ – рекао је Simpson, не кријући одушевљење што је у Херцег Новом.
Говорећи о програму 12. Херцегновског стрип фестивала, Небојша Мандић је објаснио да је он усмјерен и према дјеци. Малишани херцегновских основних школа Дашо Павичић и Милан Вуковић имаће прилику да, у понедељак, проведу школски час са водећим регионалним стрип педагозима – Загрепчанином Тихомиром Тикулином и Београђанином Владом Весовићем и Сарајлијом Филипом Андроником. Цртежи који настану на радионицама биће изложени у уторак у башти градског музеја.
‘Тога дана у башти музеја публици ће се представити и Ања Аметовић, млада Херцегновљанка, својим првим стрипом којим је и дипломирала. Ријеч је о веома занимљивом виђењу приче ‘Изгнаници’ Реја Бредберија’ – објаснио је Мандић.
Покретач фестивала Никола Ћурчин рекао је да је одушевљен радовима специјалних гостију који ће бити приказани на изложби у галерији Јосип Бепо Бенковић.
20180906 124108‘Ове године заиста треба видјети све, сваки дио фестивала је помно и одлично испланиран и организован. Знао сам са каквим ауторима имамо посла, али кад сам видио њихове радове одштампане, постављајући изложбу, одушевио сам се и додатно’ рекао је Ћурчин.
12.    Херцегновски стрип фестивал реализован је уз већ традиционалне партнере, али је сарадња ове године подигнута на виши ниво, кажу организатори. Томе у прилог говори и чињеница да ће министар културе, Александар Богдановић, отворити фестивал.
‘Наставља се и фантастична сарадња са Амбасадом Републике Италије, па ће на отварању, по сопственој жељи, бити амбасадор  Италије.  Општина и Туристичка организација Херцег Новог од почетка су са нама, све општинске  институције, предвођене Херцег фестом, излазе нам у сусрет  максимално и пресрећни смо да сарадња тако добро и плодно функционише. Са нама су и бројни спонзори’ – објаснио је Небојша Мандић.
Присјећајући се почетака фестивала, његов оснивач, Никола Ћурчин, рекао је да никада није сумњао да ће ХСФ да достигне овако висок ниво.
‘Од Херцег Новог желимо да направимо нови Ангулем или нову Луку, свјетске пријестонице стрипа, али без тезгарошког приступа које носе тако комерцијални догађаји’  – закључио је, испред организатора фестивала, Јован Суботић.
Програм фестивала можете погледати на сајту ХСФ-а: http://stripfestival.me/program-hsf-2018/

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови