logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Други "Street art" фестивал Херцег Нови од 13. до 15. септембра: Осликавање мурала, радионице за дјецу и представљање финске умјетнице Sini Kunnas

  • уторак, 11 септембар 2018 14:27

PLAKAT STREET ARTДруги "Street art" фестивал Херцег Нови одржаће се од 13. до 15. септембра и у оквиру њега очекује нас осликавање мурала, радионице за дјецу и представљање пројекта финске умјетнице Sini Kunnas.

Други "Street art" фестивал одржаће се под покровитељством Туристичке организације Херцег-Нови и Општине Херцег-Нови, а у организацији Секретаријата за културу и образовање, а спонзор је доо „Новитовић“ из Баошића. Циљ фестивала је оплемeњивање јавних простора и промоција града као мјеста угодног живљења, уз истовремену афирмацију савремених форми умјетности.
Током три дана муралом „Херцег“ ће бити уљепшан зид на Дубрави, а сликаће га аутори Мато Уљаревић и Ива Мариновић. Њихово рјешење одабрано је као најбоље на Конкурсу који је расписао Секретаријат за културу и образовање. Аутори ће мурал осликати на зиду који одлично одговара предложеној идеји.
IDRMULJ11092018„Мурал асоцира на јединствену атмосферу Херцег-Новог, који трансцедентује у унутрашњи простор човјеков и у човјеку се остварује, као у бићу једино способном да спозна до краја. Унутар фигуре приказани су исјечци, насумични комади искуства Херцег-Новог – палма, мушље на бузару, Белависта, морнар са лулом итд – уједињени као носиоци јединстваности, са сврхом да прикажу саму суштину града. Антропоморфна фигура у којој је сажета суштина Новог, то је дух града – Херцег“, стоји у образложењу рада који је оцијењен као најбоље ликовно рјешење предато на Конкурсу са темом „Склад природе и људи“.
Прве вечери фестивала биће представљен рад финске умјетнице Sini Kunnas, 13. септембра на тргу Белависта, од 19 сати. Kunnas ће се херцегновској публици представити ауторским пројектом Manhattan Street Art Poster, који је финансиран од стране финске организације #HCPSPIRIT.
Током фестивала мурали ће бити осликани и на зидовима двије школе и вртића,  чиме се у фестивал укључују и млади Новљани. Малишани из вртића „Наша радост“ на Топлој, ученици Основне школе „Орјенски батаљон“ из Бијеле и Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачич“ осликаваће мурале на зидовима ових образовних установа. Сликању ће претходити радионице за дјецу, кроз које ће им професорка ликовне културе Ксандра Поповић појаснити концепт осликавања мурала и олакшати реализацију.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови