logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцегновско залеђе добило нове садржаје

NasAkt15112016Кроз управо завршени IPA прекогранични пројекат "Посматрање птица и екотуризам на јужном Јадрану“ (BETSA), финансиран од стране Европске уније, у коме је Агенција за развој и заштиту Орјена била придружени члан, Орјен је добио 12 инфо табли са различитим занимљивим садржајима, почевши од топографских приказа, преко пописа карактеристичних птица Орјена, историјских занимљивости о почецима туризма, посјети принца Рудолфа Хабзбурга и Вјетреном млину, Жлијебима као јединственој амбијенталној цјелини, до инфо табле о муникама-симболу Орјена.

Такође, постављена су и четири уређена одморишта са дрвеним клупама и столовима, а на локацијама Ђевојачке греде, Плоча од Вратла, Трешња и Орјенско седло. Тај дио посла је одрадио Планинарски клуб „Субра“, који је уједно био задужен за постављање исте инфраструктуре и уређење стаза и на Врмцу. Будући да постоје и нека ранија негативна искустава, позивамо грађанство да наведену инфраструктуру заједно максимално чувамо, јер она ту и јесте за добробит свих нас.

HNZal15112016На крају пројекта BETSA организована је завршна конференција у Башкој Води (Хрватска), са сумирањем резултата и организацијом пресс-а. За Агенцију за развој и заштиту Орјена, уз евидентан напредак у приближавању Орјена посјетиоцима, посебно су значајни остварени контакти, између осталих са Парком природе „Биоково“, који постоји још од 1981. године, па посједује значајно искуство у заштити и валоризацији заштићеног подручја, а географска локација уз обалу мора га чини веома сличним Орјену.

Пројекат BETSA су заједнички реализовали Центар за заштиту и проучавање птица, Општина Тиват и Еколошко друштво Боке Которске у сарадњи са партнерским организацијама из Хрватске: Општином Башка Вода, Хрватским институтом за ZalHN15112016одрживи развој и удружењем BIOM.