24.09. - Пробијен пут до села Обалица

NasAktu24092018Иницијативом мјештана, село Рујево у залеђу Зеленике је прије неколико мјесеци добило пут. Како је тада најављено, план је био да се са пробијањем пута настави до напуштеног села Обалица. План је спроведен у дјело, што се могло видјети и током данашњег теренског обиласка новинара, по позиву предсједника Мјесне заједнице Зеленика-Кути Предрага Вујновића.

Село Обалица су последњи становници напустили још 1980. године, углавном из три породице: Вујновић, Митровић и Кишић. Мјештани су тада напустили своја огњишта и махом се преселили у Зеленику. И сада се, иако обрасло високим растињем, може лоцирати дом народног хероја Илије Кишића, а нови пут пролази на само неколико метара од старих и напуштених кућа.
Како је казао Вујновић, око 300 становника Зеленике је уложило средства за финансирање радова на пробијању пута, скупивши заједно око 16,5 хиљада еура. Помогла је и Општина Херцег Нови са 5000 еура, као и Министарство пољопривреде и руралног развоја са истом висином финансијских средстава. Како је након пробијеног пута ка селу Рујево градска управа била става да ће на сваки уложени еуро мјештана и она уложити еуро, Општина Херцег Нови ће у наредном периоду по овом питању уплатити преосталих 12 хиљада еура. Вујновић је напоменуо и да велику захвалност мјештани дугују и извођачу радова Дарку Чолићу.
Обилазак терена био је прилика и да се новинари, поред пробијеног пута, упознају са локалитетом Илијино брдо, за који мјештани кажу да ће бити прави драгуљ, али да је потребно мало улагања и визије. Локалитет пружа сјајан панорамски поглед на залив, а у близини се налази и гробље из 14. или 15. вијека.

View the embedded image gallery online at:
http://hercegnovi.me/sr/2014-03-01-16-06-60/2015-09-28-08-39-32/2947-24-09?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId5d513a7ed5

Мјештани сада очекују додатну помоћ од надлежног министарства, како би пут до Рујева прекрили слојем бетона. За уређење друге дионице пута, потребно је ангажовање геометара и уређена пројектна документација, како би била могућа интервенција према министарствима за добијање средстава. Такође, мјештани сугеришу и да би пут требало предвидјети планом буџета Општине Херцег Нови за идућу годину, јер како кажу, не ради се само у путу који спаја два села, већ се заједно са потенцијалним видиковцем отварају туристичке могућности.
Терен је данас обишла и Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, која је казала је пројекат пробијања пута кроз оба села импресиван подухват, што се могло видјети и данас.

-Веома ми је драго да се овај пројекат приводи крају. Има још доста посла и улагања. Драго ми је да видим велико интересовање грађана, као и привредника који су помогли, што радом, што средствима. Пут ће бити од помоћи не само нашим суграђанима, већ и приликом интервенција Службе заштите и спасавања. Честитам мјештанима и Мјесној заједници на великом труду и ангажовању, казала је Самарџић и додала да ће Општина Херцег Нови наставити да помаже овај пројекат, али и оне гдје се грађани самоиницијативно укључују у нешто што је заједнички интерес свих нас, казала је Самарџић.

FaLang translation system by Faboba