logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

23.10. – Заштита јадранског подморја интерес свих

Akt23102018У Великој сали Скупштине општине Херцег Нови одржан је други међународни састанак у оквиру АДРИНЕТ-а, пројекта који је усмјерен на заштиту јадранског подморја и унапријеђење управљања обалним подручијима.

Састанку су присуствовали представници удружења риболоваца, ронилаца, као и представници локалне самоуправе. Присутне је у име Општине Херцег Нови поздравила потпредсједница Данијела Ђуровић, те укратко и представила пројекат АДРИНЕТ и улогу Општине Херцег Нови у њему.
Пројект менаџер Анђело Вилани (Angelo Vilani) са Универзитета Бари представио је главне циљеве и активности пројекта. Посебну пажњу посветио је проблему “ghost fishing-a”, истичући да оно означава велику опасност за рибљи фонд Јадранског мора. “Ghost fishing” се односи на мреже, врше и сву осталу опрему за риболов која бива изгубљена и остављена на морском дну. Откривање и вађење ове опреме, као и стављање чипова на мреже оних риболоваца који буду заинтересовани да учествују у пројекту представљања окосницу пројекта АДРИНЕТ, навео је Вилани.  
Према његовим ријечима, пројекат је замишљен као заједнички подухват  академске заједнице, локалне самоуправе, удружења грађана и свих оних друштвених актера који могу доприњети заштити јадранског подморја. Самим тим пројекат предвиђа и израду приручника који би се бавио рибарством, потписивање меморандума о сарадњи, доношење стратегија о управљању приобаљем. Такође пројекат ће омогућити повезивање и размјену искуства риболоваца из Црне Горе, Италије и Албаније.

Руководитељка Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег-Нови, Симонида Кордић говорила је о значају овог пројекта за локалну заједницу, као и о другим могућностима који пружају овај и други програми прекограничне сарадње. Заштита Јадранског мора као заједничког простора и ресурса захтијева укљученост свих релевантних друштвених актера, а управо програми прекограничне сарадње помажу у остваривању овог циља, навела је Кордић.
У каквом стању је новско подморје и који су то изазови са којима се сусрећу спортски риболовци и рониоци, предочили су присутнима Дејан Драшковић из СРК ,,Мамула'' и Данијел Ђорђевић из Удружења ронилаца Херцег Нови. Проблем изгубљеног риболовног алата, а нарочито мрежа, увелико је присутан и код нас, навели су они. Поред тога што “ghost fishing” угрожава рибљи фонд представља потенцијалну опасност за све оне који се баве подводним риболовом или роњењем на таквим локацијама.
Пројекат АДРИНЕТ спроводи се у оквиру програма "Interreg CBC" Италија-Албанија-Црна Гора, уз учешће шест пројектних партнера из поменутих држава. Водећи партнер је Универзитет Бари, а на пројекту поред Општине Херцег-Нови још учествују општине Кастро из Италије и Влора из Албаније; Универзитет из Тиране и Институт за биологију мора из Котора (Универзитет Црне Горе).