logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

ПАРК ПРИРОДЕ „ОРЈЕН“-ЧЛАН ПАРКОВА ДИНАРИДА

NAs091120118На управо завршеној ИВ Међународној Конференцији Паркова Динарида – “Људи и заштићена подручја”, Парк природе „Орјен“ и званично је постао члан Мреже Паркова Динарида, коју од сада, са нашим и учлањењем Специјалног резервата Тиватска солила, чини  92 заштићена подручја  из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније, Словеније и Србије.

-Изузетна ми је част и задовољство што је Парк природе Орјен постао члан ове мреже.
Увјерена сам да ће нам чланство у мрежи Паркова Динарида бити од велике помоћи у процесу валоризације Орјена, односно креирању стратегије очувања његових вриједности и развоју туризма, казала је извршна директорица Агенције за развој и заштиту Орјена, Миља Виторовић.

Ово учлањење отвара пут тјешњој сарадњи са другим заштићеним подручјима широм региона, а услиједило је након уписа Парка природе „Орјен“ у централни регистар заштићених подручја и оснивања Агенције за развој и заштиту Орјена као привредног субјекта (ДОО).

PPORj9112018Конференција у Бечићима имала је фокус на развоју заштићених подручја кроз проактивно укључивање локалних заједница у процесе управљања из области заштите природе, едукације, туризма  итд. Поред  тога, конференција је представљала прилику за чланове мреже да чују више о европским фондовима као једном од најважнијих инструмената за кофинансирање пројеката унапређења заштићених подручја и да учествују у планирању даљих праваца развоја мреже и заједничких регионалних иницијатива.

Асоцијација "Паркови Динарида - мрежа заштићених подручја Динарида" основана је у Подгорици крајем 2014. године, а  сједиште мреже је у Подгорици.