logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана радионица на тему превенције и реаговања у случају пожара

radpozarУ сарадњи са њемачком невладином организацојом ХЕЛП, припадници Службе заштите и спасавања Херцег Нови одржали су данас радионицу са становницима насеља Дреновик, на тему превенције и реаговања у случају пожара.

Теоријски дио радионице одржан је у просторијама МЗ Херцег Нови, док је онај практични изведен у близини стамбених објеката полазника радионице.
Радионица је дио пројекта „Хитна помоћ и превенција катастрофа у Црној Гори“, а учесницима су предочене чињенице у вези са врстама пожара, превенцијом и ризицима за настанак пожара, као и опасностима приликом њиховог избијања. Током теоријског дијела радионце полазници су упућени и у врсте средстава за гашење пожара, поступак гашења и понашање током пожара, након чега је кроз практични дио изведена показна вјежба коришћења противпожарних апарата уз активно учешће полазника.
radpozar1Како је појаснио командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић, концепт радионице је урађен са организацијом ХЕЛП, како би грађанима ромске популације указали на узроке и посљедице пожара и како се заштити.
-У последњих два мјесеца смо имали два случаја на објектима који се сада користе у  Дреновику. Сваки објекат добиће противпожарни апарат који ћемо ми поставити, тако да сами могу реаговати у случају пожара у почетној фази, казао је Ћировић.
У дијелу у којем живе полазници данашње радионице налази се много ниског растиња, драче и лако запаљиве вегетације. Ћировић је најавио да ће у наредном периоду настојати да са општинским службама и становницима у Дреновику постигне договор о уређењу, односно постављању „зеленог појаса“, како током љетњег периода када настане пожар, кућице и њихови власници не би били угрожени.