logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Култура младих и афирмација њиховог стваралаштва

KupplungСекретаријат за културу и образовање је, у циљу промоције локалне Стратегије за младе, протеклог викенда у Баошићима организовао још једну радионицу намијењену младима.

Радионица под називом „Млади Херцег Новог – заједно“ , има за циљ упознавање младих са документом који и формално садржи циљеве, мјере и активности које ће општина спроводити у наредне четири године, ради остваривања интереса младих, тј. популације старости 15-30 година.
Основна тема радионице оџане у МЗ Баошићи, сходно интересовањима учесника, тицала се културе младих – казала је водитељка радионице, Александра Марић.
„Ова област увијек интригира младе, јер по дефиницији, култура младих је све оно што - није култура одраслих. Млади људи желе да се разликују од општег културног контекста њихове заједнице, а култура младих је често и најважнији елеменат изградње њиховог идентитета, јер се млади управо кроз ово подручје афирмишу, комуницирају са другима, граде свој животни стил али и преиспитују традиционалне културне обрасце стварајући нове. Култура младих подразумијева и алтернативно и ванинституционално културно стваралаштво, мада је обично дио институционалног културног и умјетничког стварања. Надамо се, сходно најавама из Секретаријата, да ће у наредном периоду, управо овакви програми добити већу подршку града“, каже Марић.
Учесници радионице били су и чланови новске рок групе „Kupplung“, формиране маја прошле године.
Припремамо се за свој први званични наступ, 21. марта у Дворани Парк, када ће СМШ Иван Горан Ковачић, славити Дан школе – каже осамнаестогодишњи пјевач  бенда, Душан Чепрнић, и додаје да им је највећи проблем то што не постоји мјесто у граду гдје би могли да наступају са својим вршњацима који би у том простору показали шта знају, било да је ријеч о рецитовању, изложби радова, соло пјевању и свирању, или било каквом другом таленту.
Гитариста „Kupplung“,  седамнаестогодишњи Хаџи Лука Кривокапић, на питање могу ли млади Херцег Новог заједно, одговара: „Наравно да могу али им треба простор у коме могу да се састану и креативно осмисле ту идеју. Мислим да Херцег Новом недостаје фестивал младих који би управо показао шта млади из нашег града могу да направе заједно. Препознатљиви смо по тврђавама Форте Маре и Канли Кула што има своју посебну причу, а мислим да би уз Трг Белависта и трг код Музичке школе у Старом граду, то биле идеалне локације за овакав фестивал стваралаштва младих“.
Чланови ВИС „Kupplung“ су и клавијатуриста Војислав Вукотић, захваљујући коме  група има гдје да вјежба (гостинску собу у Игалу им уступа његова бака), као и Марко Гардашевић, бубњар, који је недавном набавком професионалних бубњева комплетирао све инструменте који су им потребни.
Сви су школовани музичари који на крају разговора поручују: „Омладино, ускликнимо сви у глас, једног дана биће нешто и од нас – да прославимо наш мален град, јер све се може док си млад.“
Из Секретаријата за културу и образовање подсјећају да ће наредна радионица бити одржана у Центру за културу у Бијелој, у петак 22. фебруара  од 18 до 20 часова.