logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

„Правна табла“ за боље информисање грађана

00У оквиру пројекта подршке општинама у Црној Гори под називом „Интегрисана подршка расељеним особама и избјеглицама у БиХ, Србији и Црној Гори“, на улазним вратима Општине Херцег Нови постављена је „Правна табла“.

Овај пројекат је финансиран од стране ЦРС (Catholic Relief Services) и амбасаде САД, а реализован у сарадњи са Правним центром из Подгорице и Секретаријатом за локалну самоуправу Општине Херцег Нови.
Правна табла садржи брошуре о приступу правима из разних области – социјална заштита, пензије, имовинска и насљедна права, права из области насљеђивања, породичних односа, права на бесплатну правну помоћ, мирно рјешавање спорова. У брошурама су садржане основне информације о начину и условима остваривања ових права за све заинтересоване грађане.
Представници општине изразили су захвалност и задовољство због одличне сарадње са овом невладином организацијом и истакли да је постављање „Правне табле“ значајно за све, од самих службеника до грађана као крајњих корисника.
Правни центар је невладина организација, која као партнер УНХЦР-а (Високи комесаријат за избјеглице) има за циљ пружање правне помоћи, савјетовање и заступање пред судовима и другим управним органима за расељене са Косова, избјеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, тражиоце азила, лица у ризику од немања држављанства и друге маргинализоване категорије да би им се обезбиједила њихова права у земљи/области из које потичу и да би им се пружила помоћ приликом интеграције у Црној Гори.
На овај начин направили смо корак више ка информисању наших грађана, са жељом да им се на што разумљивији начин пруже основне информације о условима и начину остваривања разних права, као и да им све потребне информације буду доступне.