logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Доток из ХЕТ-а континуалан и нема чишћења тунела у 2019. години

het11032019Представници херцегновског “Водовод и канализација” д.о.о. електроинжењер Драган Влатковић, хемичар Душица Грубач и директор Оливера Доклестић јуче су били у радној посјети дирекцији “Хидроелектрана Требишњица”, код директора Гордана Мишељића. Састанку је присуствовао и извршни директор Дирекције за управљање системом, Александар Вујић.

Тема разговора био је доток воде за Херцег Нови, односно, континуитет испоруке воде која у наш град долази посредством водостана “Плат” и цјевовода кроз Конавле.
Директор хидроелектране је саопштио да ове године неће бити обустављања воде из хидросистема, ни прије ни послије љета.
Наиме, била је позната информација да ове године неће бити санације и чишћења тунела, али је очекиван у септембру ремонт постројења ХЕ. Међутим, директори ХЕТ-а су децидно саопштили да ове године неће бити ни редовног ремонта постројења. Разлог лежи у ситуацији са ХЕ “Дубровник” у Платима.
Рачуна се да је губитак воде кроз хидротехнички тунел на потезу Требиње – Плат cc-а 100 – 200 l/s. ХЕ “Дубровник” и даље не ради због тешке хаварије, која је имала трагичне посљедице за тројицу радника. Из тог разлога трају и даље  испитивања на овом значајном и великом електроенергетском објекту, једном од најзначајнијих за електроснабдијевање у Хрватској. Очекује се да би ХЕ “Дубровник”могла да буде поново стављена у погон 1. јула 2019, што је оптимистична прогноза, или тек 1. септембра, што је можда и реалније, обзиром на сложеност ситуације. За све ово вријеме хидротехничким тунелом из Требиња протиче 100 m3/s ка ХЕ “Дубровник” у Платима, а дио за снабдијевање Херцег Новог, од брутто 500 l/s је готово незнатна количина, објашњавају у саопштењу из ”Водовода и канализације”.
Како наводе, у случају изградње ХЕ “Дубровник 2”, за које су почели преговори, Херцег Нови би добио цјелогодишњу сигурност воде, 100 % обезбјеђеностии без стресова за случај санације тунела или ремонта постројења. То је велики и скуп посао, који се тиче односа двије државе, и захтјева вријеме за реализацију, али је важно да се почело са договорима о нужности изградње.
Разговарано је на састанку и о појави мутноће воде и потреби директне сарадње хемијске лабораторије  ХЕТ-а са лабораторијом на ФС Мојдеж. Такође, обављен је разговор и са директором предузећа “Водовод и канализација” д.о.о. Требиње, Спасојем Радовићем у погледу примјене опреме за детекцију и откривања и санације губитака у цјевној мрежи, гдје се показало да су резултати слични.