logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

ПРОЉЕЋЕ НА СНИЈЕГУ

snijegAktnas18042019У недељу, 21. априла, настављамо традицију организације прољећних излазака на орјенске сњегове. На Орјенском седлу (1600m н.в.) за ову прилику је предвиђен богат програм у потпуности подређен снијегу, а који предвиђа санкање, дегустацију јединствених снијежних коктела и посластица, такмичење у изради Сњешка Бијелића и показну радионицу прављења иглоа.

Потребно је имати адекватну опрему за мокар снијег и резервну робу. За одмор и сушење на располагању је трпезарија планинарсог дома. Догађај траје од 11 до 14 сати. Учешће је бесплатно, а на сопствену одговорност.

Са Врбања је обезбијеђено вођење да се пјешачењем организовано изађе до Орјенског седла. Полазак од дубровачког планинарског дома на Врбању заказан је за 9 сати. Успон маркираном планинарском стазом траје 2 до 2 и по сата лаганог хода и погодан је за особе макар са минималном кондицијом. Задњих 20-ак минута се иде кроз снијег.

Уједно, “Прољећем на снијегу обиљежавамо Свјетски дан планете Земље (22. април), указујући на потребу очувања њене природе, све више угроженем дјеловањем човјека. Прољећни снијег на Орјену (као и на другим планинама) би даљним појачавањем глобалном затопљења могао бити све рјеђа појава, а загађење атмосфере би се могло одразити на хемијски састав падавина уопште, па тако и орјенског снијега.

Агенција за развој и заштиту Орјена је задужена за припрему дегустације снијежних коктела и посластица, односно, организовани излазак, док је Планинарски клуб “Субра” организатор забаве на снијегу и домаћин.