logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Уживали на орјенском снијегу

  • понедјељак, 22 април 2019 16:04

NAsAkt22042019Клима Орјена дозвољава да чак и крајем априла, док гледате на море, уживате у активностима на снијегу.

Ту привилегију протекле недеље искористили су посјетиоци догађаја „Прољеће на снијегу“, који се већ трећу годину за редом одржава на Орјенском седлу (1600m н.в.) у организацији Агенције за развој и заштиту Орјена и планинарског клуба „Субра“ из Херцег Новог.
Учесници из Херцег Новог и Дубровника су присуствовали, а и учествовали атрактивном прављењу снијежних коктела и сладоледа, умијећу које је представила Агенција за развој и заштиту Орјена. Спремање и дегустација под отвореним небом су дио незаборавног доживљаја, употпуњеног „откаченим“ такмичењем у санкању, на полигону коју су за ову прилику „ископали“ чланови Планинарског клуба „Субра“.

Наиме, трасирана је на стрмој падини оближњег Космаша својеврсна боб стаза, дужине више стотина метара. Дубина стазе омогућавала је безбједан пролазак и избјегавање Орјенске локве, највеће водене површине на овој иначе безводној планини.
Најбржи су добили дипломе за сјећање на „Прољеће на снијегу“, догађај којим су организатори ове године уједно обиљежили Свјетски дан планете Земље. На овај илустративни начин наглашава се да је све повезано и да би се регионално загађење атмосфере могло негативно одразити на хемијски састав снијега на Орјену, те да би будуће климатске промјене могле сутра озбиљније угрозити постојање орјенских прољећних сњегова, природног феномена планине на рубу топлог Јадранског мора.