logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Циклус едукативних представа „Причајмо о...“: „Двије црте плаво“ 07. маја у Дворани Парк

Dvije crte plavo plakatЦиклус едукативних представа за дјецу и младе у Херцег Новом биће настављен представом „Двије црте плаво“ која отворено говори о проблематици малољетничких трудноћа, 07. маја у Дворани Парк од 11 сати.

„Двије црте плаво“ је настала са циљем подизања свијести младих о важности и нужности одговорног сексуалног понашања у превенцији малољетничких трудноћа. Намијењена је ученицима завршних разреда основне школе и средњошколцима, али и родитељима, васпитачима, васпитно-образовним радницима, а улаз је бесплатан.
Циклус едукативних представа за дјецу и младе у Херцег Новом је покренут на иницијативу Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, а реализује се у сарадњи са Јавном установом културе „Херцег Фест“.
„Жеља нам је да са дјецом и младима говоримо о темама које су наша свакодневница, али се о њима не разговара отворено. Циљ нам је да младу публику подстакнемо на размишљање кроз позориште, као канал комуникације који има моћ да изазове посебну врсту емоција“, каже секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Она подсјећа да су у оквиру истог циклуса раније одигране представе „Дар“, која се бави темом аутизма, и „Зато што те се плашим“, усмјерена на превенцију вршњачког насиља.
Представа „Двије црте плаво“ прати причу тинејџерке Вите пред којом је, након што сазна да је трудна, одлука која ће јој заувијек промијенити живот. Урађена је по мотивима из истоименог романа ауторке Росие Кугли, а у копродукцији Театра Пуна кућа, Театра Еxит и Градског казалишта Сисак.
Након сваког извођења организује се разговор с публиком на тему одговорног сексуалног понашања и искустава из властитог живота или околине, који воде психолози из Удруге родитеља „Корак по корак“, иза којих је дугогодишње искуство рада на превенцији ризичног сексуалног понашања младих, те пружања помоћи малољетним и младим родитељима.
Режију и драматургију потписује Франа Марија Вранковић, глуме Сара Мосер и Светлана Патафта, аутор музике је Лазар Новков, а костима Анамарија Филиповић Срхој.
Партнери пројекта су Удруга родитеља „Корак по корак“, Хрватско друштво књижевника за дјецу и младе, а суфинансирали су га Министарство културе Републике Хрватске, Градски уред за културу града Загреба и Град Сисак. Премијера је одржана 27. септембра 2018. у Театру Еxит у Загребу.