logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

III Параглајдинг дан у суботу 15. јуна

paragУ суботу, 15. јуна у херцегновском залеђу биће одржан III Параглајдинг дан, у оргнаизацији Параглајдинг савеза Црне Горе и херцегновског Параглајдинг клуба Адриафлy, а уз подршку Туристичке организације Херцег Нови, Општине Херцег Нови, Агенције за развој и заштиту Орјена, те уз помоћ планинарског клуба „Субра“.

Како се ради о промотивном догађају, уз соло пилоте, у већем броју ће бити присутни и тандем пилоти, тако да ће овом приликом дио оних који желе да на безбједан начин окусе чари параглајдинга имати могућност лета са искусним пилотима.
Пријаве се врше на телефон/вибер (Агенција за развој и заштиту Орјена): 067 933-993 закључно са петком, 14. јун, до 17х Број мјеста је ограничен!
Окупљање је заказано на полетишту „Диздарица“, изнад села Жлијеби, за 10 сати, када ће бити одржан уводни брифинг, а затим ће кренути и летови (ако временски услови буду повољни), који за циљ имају обезбијеђени простор у Кутском пољу. Полетиште „Диздарица“ је прво регистровано летилиште у Црној Гори, а налази се на атрактивној локацији у залеђу Херцег Новог,  на 900 м надморске висине, под Радоштаком. Његова изградња започета је још 2010. године и то волонтерским радом и личним средствима. Иако се једним својим дијелом налази у зони Аеродрома Тиват, као озбиљан и одговоран клуб, Адриафлy је задобило повјерење Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе и Аеродромске контроле летења у Тивту, тако да је летилиште регистровано 2011., па је већ исте године клуб био домаћин државног првенства Црне Горе. Током наредних година, летилише је више пута дорађивано и додатно побољшавано. Репортери најчитанијег свјетског магазина "Парапенте Маг" су у броју 141 описали полетиште као најбоље на Јадрану, уз констатацију да је у Црној Гори параглајдинг кренуо напријед.
Због повољних климатских услова, добро уређеног и регистрованог терена, једноставног ретранспорта и велике надморске висине, ово летилиште привлачи све више заљубљеника у параглајдинг, као других, који то желе да пробају. Обичан лет овдје траје 20 минута, али у идеалним условима може да се протегне и до 5 сати. Зато се није за чудити да заљубљеници параглајдинга долазе и из удаљенијих крајева да би баш овдје летјели.