logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Пун мјесец и бића народних прича заголицала машту

64301071 482826312457267 4960767315135168512 oУ недељу вече у околини Каменог, у херцегновском залеђу, одржан је по трећи пут догађај “Над Боком по мјесечини”, у оквиру кога су организатори, Агенција за развој и заштиту Орјена и МЗ Камено-Жлијеби, у једном догађају спојили ноћну шетњу, историјске приче, гастрономију, а на крају и презентацију посвећену мјесецу и фантастичним бићима нашег залеђа.

Да би угођај био потпун, у порти Цркве Св. Јована госте су дочекали чланови Витешког друштва Св. Стефан са бакљама у рукама, створивши атмосферу за памћење.
Преко осамдесет окупљених, подијељених у 3 мање групе, а предвођени водичима из Агенције за развој и заштиту Орјена, односно планинарског клуба “Субра”, прво су обишли под сјајем излазећег мјесеца 3 околна видиковца-истурене тачке са перфектним погледом на улаз у Боку Которску, а која су уједно меморијална мјеста која нас враћају у времена њихове војне употребе. Срећом, Тајно брдо, Гручалица и шира зона Шилобода, данас су искључиво атракције активног туризма залеђа.
По повратку на Камено, учесници су испробали домаће каменске приганице, али и оне из Јокине кужине, намјенски прављене да се уклопе у језовиту тему презентације: “Фантастична бића херцегновског залеђа, мјесец и мјесечина”, коју је припремила Агенција за развој и заштиту Орјена, а озвучење обезбиједила “Цицак акустика”.
Још једном се показало да блиско окружење Херцег Новог такође може бити атрактивна позорница различитих дешавања, а најбоља потврда је преко 80 учесника, међу којима је било и туриста као и страних држављани који су уживали у разноликом програму. У догађају је, између осталих, учесвовала и Туристичка организација Херцег Новог, која се постарала за додатно афирмисање дешавања преко ангажовања страних блогера-учесника у III издању “Над Боком по мјесечини”.