logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

21.06. – Јавна дебата „Имовинска права жена у Црној Гори“

Јавна дебата на тему „Имовинска права жена у Црној Гори“ биће одржана 21. јуна у 11 сати у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови.

Како наводе из НВО „Сигурна женска кућа“, жене у Црној Гори и даље се доминатно одричу насљедства у корист мушких чланова породице, иако су законом изједначене са мушкарцима. Патријахална идеологија је изузетно јака, па жене без обзира на економски положај и степен образовања, најчешће имају такав став да је одрицање од права на имовину породична традиција. Неријетко приликом развода брака/ванбрачне заједнице не покрећу поступак за подјелу имовине, иако су исту стекле заједно са партнерима у току заједничког живота.
Дебата се организује у оквиру пројекта "И у род и у дом - снагом закона против имовинског обичајног права"  које финансира Министарство за људска и мањинска права. Активности  пројекта које су предходиле организовању дебате су и спровођење истраживања на тему имовинских права жена на територији Црне Горе, као и промоција путем друштвених мрежа.
На дебати ће уводну ријеч имати  Љиљана Раичевић - предсједница Сигурне женске куће, резултате истраживања представиће Нада Јеловац - координаторица пројекта, док ће дебату модерирати Јована Хајдуковић.