logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Крш као бренд

NAsAkt01072019Током викенда одржана је манифестација "Наш крш", која је још једном указала кроз аспект природних љепота карста, али и кроз специфични културни пејзаж поникао на симбиози човјека и крашке природе, на потребу за њихово ревалоризацију и пажљиво чување, саопштавају из Агенције за развој и заштиту Орјена.

Током два дана, Орјенско седло (1600 m) било је центар програма посвећеном кршу и очувању традиције живота на њему. Првог дана планинари из Херцег Новог и Подгорице („Субра“, „Горица“ и индивидуалци), извелики су кружну туру кроз централни дио масива, обилазећи његове највише али и најкршевитије тачке, упознајући се са тешкоћама преласка овакве врсте терена, а уједно и са скривеном љепотом Орјена. И поред значајне дозе неприступачности, Вучји зуб (1805 m) и Велики кабао (1894 m), били су кроз вјекове значајне војне граничне тачке, као и устаничка гнијезда. До њих воде планинарске, пастирске, па чак и старе шверцерске стазе, данас готово заборављене.
Други дан био је резервисан за IV Првенство Црне Горе у градњи сувомеђе, догађај којим се жели очувати и оживјети древно умијеће градње у камену у техници на суво, без везивног материјала.

Пренос овог умијећа са кољена на кољено заслужан је за наше прилагођавање животу на кршу, односно, прилагођавање крша нашим потребама. Оно што је некад била нужност опстанка, данас је културна вриједност, како у аспекту нематеријалне, тако и у аспекту материјалне баштине.
Такође умијеће зидања и културни пејзаж као његов продукт, све су значајнији сегменти туристичке понуде која је давно прешла границу сунца, плаже и мора. Важно  је да из године у годину међу домаћим становништвом расте свијест о значају очувања ове традиционалне вјештине, између осталог и кроз ова културолошко-спортско-рекреативна такмичења.
Ове, баш као и протекле године, најуспјешнија је била екипа „Илић“ из Бијеле, која је уствари породични тим састављен од чак три генерације, обједињен љубављу градње у камену. Друго мјесто заузела је мјешовита херцегновско-требињска екипа „Друга шанса“, док је треће мјесто припало још једној мијешаној, подгоричко-херцегновској екипи, пригодно названој „Подгорица на мору“. Капитени екипа, Јован Илић, Дејан Павловић и Предраг Вујовић, добили су дипломе, као и руком рађене гастро-сувенире, дар херцегновског НВУ „Руке“, док је најбољој екипи припао и прелазни пехар, камена „Орјенска бужа“ рад умјетника и планинара, Дејана Верига.
Организацију догађаја су помогли: Туристичка организација Херцег Нови, Министарство спорта, Планинарски савез Црне Горе и Општина Херцег Нови, док су организатори били ПК „Субра“ (планинарска тура и смјештај), односно Агенција за развој и заштиту Орјена (Првенство ЦГ).