logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

11.08. – Буће пети пут међу врховима Орјена

У недељу, 11. августа одржаће се бућарско првенство „Орјенско седло 2019“, које овом приликом слави и мали јубилеј: 5 година постојања. То је прилика да се на бућарском зогу на највећој надморској висини у Црној Гори (1600 m) окупе не само уигране бућарске екипе, већ сви они којима су на срцу буће као дио културне традиције овог краја. Уједно, добродошла је и публика као неизоставни дио штимунга бућања. Осим бућарског првенства, ту је по први пут атрактивна дисциплина гађање буће на велике даљине, као и организовани обилазак природних и историјских занимљивости окружења. Након заједничког ручка уприличиће се и додјела диплома, односно учесничких захвалница.
Парк природе „Орјен“, а нарочито његови виши дијелови, какво је и Орјенско седло, пружа у овим љетним мјесецима идеалне микро-климатске услове за активности на отвореном. Уживање у хладу шуме мунике, атрактивни околни видиковци и спортско дружење у природи, разлози су због чега је овај догађај сваке године све посјећенији.
Организатор и домаћин догађаја је планинарски клуб „Субра“, технички организатор Бућарски клуб „Вал“, а све у сарадњи са Агенцијом за развој и заштиту Орјена, Секретаријатом за друштвене дјелатности и спорт и Туристичком организацијом Херцег Нови. У току је и прикупљање спонзорстава.
ПРОГРАМ:
09h: окупљање на Орјенском седлу, извлачење парова 10х: почетак бућарског првенства као и појединачног такмичења у гађању буће на велике даљине Око 12h: финале бућарског првенства Око 13h: заједнички ручак у пл дому „Орјен седло“ Око 14h: обилазак „Ћесаревог пута“, или врха Космаш (1720m) Око 15h: свечана додјела прелазне „Горске буће“, диплома и захвалница
Учешће, односно присуство догађају је бесплатно, а на сопствену одговорност, за малољетне на одговорност родитеља (старатеља). Долазак и повратак су у сопственој режији.
Телефон / вибер за пријаве бућарских екипа: 069 366 173
Телефон / вибер за остале инфо: 069 360 803 (до петка)