logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

10.09. – Црногорска премијера мјузикла “Сирота Лиза” у Дворани Парк

rusiplakat06092019Црногорска премијера мјузикла “Сирота Лиза” биће одржана 10. септембра на сцени Дворане Парк са почетком од 20:30. Представа, која покреће најважније теме прве љубави и преваре; морала и доброте, посвећена је сјећању на великог редитеља Г.А. Товстоногова.

Изузетни редитељ и драматург, руски народни умјетник Маrк Rоzоvsкy који потписује текст, музику и продукцију овог мјузикла, оснивач је и стални умјетнички директор Московског позоришта "У Никитскихворот". Rоzоvsкy је добитник многобројних стваралачких и државних награда, лауреате Единбуршког фестивала, добитник Ордена Части, ордена “За заслуге према Отаџбини” IV степена, поред тога, једини је руски драматург и композитор чији је мјузикл „Stridеr“ или „Историја коња“ изведен на Бродвеју – на позорници позоришта Hеlеn Hаuеs и добио је одличне оцјене у критикама Nеw Yоrк Тiмеs-а и других америчких публикација. Судбина режисера уско је повезана са Сјеверном пријестоницом: управо је у Лењинграду Маrк Rоzоvsкy започео своју каријеру.
Приповијетка Николаја Карамзина позната је свима још из школске клупе: легендарна прича о првој љубави између сељанке Лизе и племића Ераста више пута је извођена на позорницама и приказивана у филмовима. Аутор суптилно и сентиментално расправља са читаоцима о вјечним темама које нису изгубиле на значају ни у наше вријеме. Да ли ће млади моћи да одрже тај први, чисти осјећај који је настао између њих; да ли су спремни да стојички поднесу изазове које им шаље судбина?..

У представи Позоришта за младе режисер Маrк Rоzоvsкy чува дух ауторове епохе, украшавајући своју продукцију музичким и поетским додацима који овој причи дају нове јарке боје.
-Данас се Товстоногов обраћа свима нама, режисерима нових генерација: тајна успијеха је вјерност Аутору, обавезна способност стварања свијета који стилски обликује усаглашеност свјетске свијести драматичара на сцени. Наше поимање добра и зла има недостатке, због чега је живот лишен укуса, мира и милости, збрка води у хаос, искривљена поимања могу чак довести до злочина. Управо због тога је свима нама,а прије свега омладини, која се проналази у овом свијету, потребан Карамзин. То, да ће у представи да се прославља човјечнос ти да се открије психологија поступака јунака, гарантујем. Овај Товстоногов завјет је данас актуелнији него икад ,и ја га строго поштујем, казао је Rоzоvsкy.
Текст, музика и продукција - Марк Rоzоvsкy
Стихови – Yuri Ryashentsev
Музички директор - Aleksandra Chopik
Сценографија и костими - Ksenia Shimanovskaya
Мајстор свијетла - Denis Solntsev
Трајање: 1 х 50 мин (без паузе).
Представа се препоручује гледаоцима старијим од 16 година.