logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

25.-26.09. – Дани Канаде у Херцег Новом

kanadadan2019Амбасада Канаде у Београду акредитована и за Црну Гору организује дводневи програм Дани Канаде у Херцег Новом  25. и 26. септембра у сарадњи са ЈУК Херцег фест, Градском галеријом ,,Јосип Бепо Бенковић”,  Градском библиотеком и читаоницом Херцег Нови,  гимназијом ,,Иван Горан Ковачић” и дистрибутерском кућом Меgacom, а уз подршку Општине Херцег Нови

Тим поводом Амбасадор Канаде Њ.Е. госпођа Кати Чаба (H.E. Kati Csaba) ће посјетити Херцег Нови и након сусрета са предсједником Општине и његовим сарадницима у сриједу 25.09. са почетком у 12 часова, у оквиру конференције за штампу у организацији ЈУК Херцег фест, представити цјелокупан програм заједно са партнерима. Сусрет са новинарима ће се одржати у фоајеу Дворане Парк.

Исте вечери са почетком у 20 часова Њ.Е. госпођа Чаба ће отворити двије канадске изложбе у галерији Јосип Бепо Бенковић: Dream City Dreams - Граде сањај снове умјетнице из Калгарија Хедер Хјустон и Le crepuscule des anges – Падајући анђели умјетника из Квебека Ги Ланжевена. Обје изложбе се налазе на регионалној турнеји.

Следећег дана, у четвртак 26.9. са почетком у 10 часова за херцегновске основце биће приређена бесплатна пројекција канадског анимираног филма Легенда о Сарили у сали Дворане Парк у сарадњи са дистрибутерском кућом Megacom.

Наставак програма ће се одржати у ЈУСМШ ,,Иван Горан Ковачић" са почетком у 11 часова. Њ.Е. ће одржати предавање за гимназијалце на тему Канада : Друштво и наука. Овом приликом ће бити приређена изложба о канадским женама у науци (Canadian Women in STEM), у коју је укључена и Дона Стрикланд, добитница Нобелове награде за физику за 2018. Средњошколци ће имати прилике да се на Инфопулту о канадском образовању упознају са могућностима студирања у Канади, студирању уз рад и стипендијама.
Исте вечери са почетком у 20 часова, у Градској библиотеци биће одржано књижевно вече на тему Перцепција савремене канадске књижевности на коме ће учествовати господин Зоран Живковић, књижевни критичар и есејиста, Њ.Е. амбасадор Кати Чаба и Олгица Маринковић испред Амбасаде Канаде уз уводну ријеч директорке госпође Невенке Митровић. Публика ће имати прилике да се упозна са дјелима познатих канадских књижевника као што су Маргарет Атвуд, Алис Манро, добитницом Нобелове награде за књижевност, Јана Мартела, Маргарет Мекмилан, Наима Катана, Пана Бујукаса, Рут Озеки, Леонарда Коена... У склопу књижевне вечери биће изложена и колекција књига канадских аутора на енглеском, француском језику по избору Канадског савјета за умјетности и у преводу на српски језик, од којих ће један дио бити поклоњен библиотеци.