logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Дани европске баштине у Музеју 27. септембра

Dani bastine2019Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“  у сарадњи са  Министарством културе Црне Горе организује манифестацију Дани европске баштине 2019, са програмом под називом „Бока на позорници Европе“.

Овај значајни догађај за установу и цијелу културну јавност Црне Горе ће бити организован у ботаничкој башти Градског музеја у петак, 27.септембра са почетком у 18 часова.
Дани европске баштине који се обиљежавају у 50 држава потписница Европске конвенције о култури, базирани су на промоцији локалних вјештина, традиције, архитектуре и умјетности, који чине заједничку европску баштину. Покренута 1985. године у Француској, манифестација је организована као заједничка иницијатива Европске Комисије и Савјета Европе од 1999.године, а обиљежава се у септембру мјесецу, са више од 70 000 догађаја организованих широм Европе.
Дани европске баштине омогућавају грађанима да истраже широк спектар културних добара кроз низ тематских догађаја бесплатних за посјетиоце, што помаже расвјетљавању скривене историје људи и мјеста који су помогли у уобличавању културе и баштине Европе.
Циљеви манифестације базирани су на повећању разумијевања заједничке европске прошлости, уважавању традиционалних вриједности и подстицању нових иницијатива из области конзервације и едукације, а њен план – европски карактер доприноси зближавању народа Европе, кроз ширење заједничких културних вриједности.