logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана трећа радионица „Оперативни менаџмент у туризму“

  • понедјељак, 07 октобар 2019 15:43

Радионица „Оперативни менаџмент у туризму“, у реализацији Туристичке организације Херцег Нови и професора Ива Жупановића, одржана је прошлог петка у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови. Фокуси треће радионице били су на параметрима ликвидности туристичких компанија, односу готовог новца и краткорочних обавеза, као и комплетне краткорочне имовине која поред готовог новца укључује потраживања и залихе, а у односу на доспјеле обавезе.

Професор Жупановић појаснио је када потраживања прелазе у зону сумњивих и спорних, као и опсервирани фактори задужености када су у односу на укупну имовину коментарисати капитал, као и укупне обавезе.

Дефнисани су показатељи економичности, односно разни нивои односа прихода и расхода, од укупних до финансијских и ванредних. Такође, појашњена је корективна улога финансијског плана и то на примјеру спортског објекта који је инволвиран у туристичку понуду.

Наредна радионица биће одржана 18. октобра, а акценат ће бити на мјерењу и међуодносу јединичних прихода и трошкова у ресторатерству, али и на конципирању туристичких аранжмана, укључујући формирање и диференцирање цијена, као и рачунању минималног броја учесника туристичког аранжмана, и егзактне процјене ризика.