grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Реализован пројекат уређења Савинске дубраве

  • четвртак, 28 новембар 2019 09:08

savdubnaslТуристичка организација Херцег Нови је, у оквиру Јавног позива „Мјере ИА- Развој иновативних туристичких производа“, који су расписали Национална туристичка организација Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма, добила средства у износу од 7 800 еура за реализацију пројекта којим се обогаћује туристичка понуда увођењем нових садржаја намјењених туристима и грађанима.

Тим поводом је реализован пројекат: „Туриситичка валоризација културног и природног наслијеђа на локалитету Савинске дубраве“ чиме је овај предио обогаћен новим парковским мобилијарем и то инфо таблама, знаковном сигнализацијом, клупама и кантама за отпатке дуж пјешачких стаза.
Наведени мобилијар и све табле су амбијентално уклопљене у средину, тако да је овај локалитет преусмјерен на рекреацију, шетњу и одмор у природи.
Туристичка организација Херцег Нови припрема и промо материјал за Савинску дубраву као и организацију едукативне туре како би ефекте и остварене резултате приближила крајњим корисницима.
С обзиром на то да је Савинска дубрава заштићено природно добро од 2015 године, циљ овог пројекта је омогућавање квалитетног боравка у природи као и развој информативних, едукативних, и спортско-рекреативних активности. Приликом реализације овог пројекта постављено је 10 клупа и исто толико канти за отпатке, осам смјероказа и четири инфо табле на сваком од улаза у Савинску дубраву.
У плану је било фазно уређење Савинске дубраве и наставак овог пројекта преко ИПА фондова (крчење и чишћење шуме, уређење видиковаца, поставке игралишта за дјецу и заштита орнитофауне), али је, увидом у власничку документацију, закључено да је Савинска дубрава највећим дјелом у приватном власништву, те је на тај начин онемогућено њено даље уређење.