grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Новски средњошколци на другом омладинском фестивалу EYE у Финској

EYENSLУз подршку Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови, петоро ученика ЈУСМШ ,,Иван Горан Ковачић'' учествовало је на EYE омладинском фестивалу у финском градићу Калајокију, одржаном у оквиру ЕУ пројекта EYE-European Youth Empowerment.

Други по реду омладински фестивал окупио је више од 80 младих међу којима је било највише средњошколаца, али и студената и волонтера Европског корпуса солидарности (European Solidarity Corp). Општину Херцег Нови су представљали ученици Ана Мариа Финжгар, Сара Нововић, Станка Мишељић, Алексеј Ростовић и Немања Ђурић, професор Гојко Ђурђевић. Током првог дана фестивала организована је презентација о положају младих у Финској, представљен је програм волонтирања под називом Европски корпус солидарности, приређен је квиз и организована панел дискусија о ЕУ.
–Драго ми је што сам била међу ученицима који су имали прилику да отпутују у Финску и присуствују омладинском фестивалу. Кроз занимљиве дискусије и LARP могли смо да изразимо наше мишљење , саслушамо вршњаке из различитих дијелова Европе, као и да проширимо знања - истакла је Станка Мишељић.

Посебност овог пројекта је у томе што се ради о првом и за сада једином пројекту финансираном од стране ЕУ који као окосницу има „ларповање“, односно организовање LARP догађаја. Управо један такав организован је и у Финској на тему оснивања Европске заједнице за угаљ и челик.
–Другог дана фестивала учествовали смо у LARP (Live action role-play), подјелом улога добили смо задатак да реконструишемо конференцију из 1951. године на којој се разговарало о оснивању Европске заједнице за угаљ и челик. Организатори из Финске су били одушевљени нашим глумачким умијећем и знањем, што је на крају допринијело успјешно изведеном ЛАРП-у - поручио је Алексеј Ростовић.
Домаћини су организовали пригодан културно-умјетнички програм како би посјетиоце упознали са особеностима Калајокија и уопште финске културе. Ученици из Херцег Новог нису крили одушевљење свим оним што су видјели и доживјели у Фиснкој, а што се најбоље може осликати ријечима Саре Нововић:
-Дани су нам били испуњени активностима које су захтијевале ангажовање, а биле довољно занимљиве да ни у једном тренутку не изазову замор. Од природних љепота-пјешчаних плажа, поларне свјетлости, старих и гордих шума, преко дивних, гостопримљивих људи који држе до своје културе и традиције, на овом путу не постоји ништа што ме није одушевило.
-Канцеларија за међународну сарадњу остварила је сјајну сарадњу са ЈУСМШ “Иван Горан Ковачић“. Отворили смо врата ЕУ пројеката које смо као партнер уговорили са релевантним европским институцијама и локалним заједницама, за наше академске грађане. То се показало као веома успјешан и користан потез у којем смо омогућили нашим ђацима да стекну међународна искуства и у том контексту сагледају своје капацитете и могућности, каже руководитељка Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић и додаје:
„Ако ћемо поштено, наши ђаци – наша дјеца су наш најбољи „производ“ и имамо на кога да будемо поносни. У сваком пројекту у којем су до сада учествовали показали су да су, по знању и креативности, барем на нивоу својих вршњака из ЕУ, а слободно могу да кажем да неријетко и предњаче“, каже Кордић.
Говорећи о боравку у Финској, професор Гојко Ђурђевић је истакао да је ово за његове ученике и њега био први контакт са земљом чији је образовни систем на високом гласу. Такође је изразио задовољство што је Канцеларија за међународну сарадњу омогућила учешће ђака на фестивалу у Финској.
–Надам се да смо добро представили наш град и радујем се будућој сарадњи на пројектима попут овог - закључио је Ђурђевић.