grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Представљен програм за младе друштвене предузетнике: Радионице и у Херцег-Новом

NAsAkt10032020Social Impact Award (SIA) програм који подржава и награђује младе са идејама за покретање друштвеног бизниса представљен је јуче у Подгорици. СИА је највећи међународни пројекат на тему друштвеног бизниса, посвећен младима, који је 2009. године покренут од стране Impact Hub Vienna, у партнерству са Ерсте Фондацијом и Vienna University of Economics and Business. Један од локалних партнера програма је и Општина Херцег Нови.

Млади друштвени предузетници моћи ће да пријаве своје идеје, а најбољи тимови добиће менторску подршку, почетни капитал од 1.500 еура и путовање на међународни самит који се ове године одржава у пријестоници Чешке, Прагу.

За овај програм могу да се пријаве студенти и средњошколци, као и сви појединци или тимови сачињени од чланова који имају од 16 до 30 година. Пријављивање пројеката ће бити могуће до 15. маја, на платформи https://montenegro.socialimpactaward.net/

Фокус овог програма је на младима који су вољни придонијети раду на друштвеној промјени и бити дио развоја друштвеног предузетништва у земљи и свијету. Програм се данас спроводи у више од 15 земаља Европе, Азије и Африке те обухвата више од 8.000 младих годишње.

- Мисија Social Impact Award програма је да буде прозор у свијет друштвеног предузетништва за младе који желе да покретањем бизниса утичу на рјешавање одређених проблема у заједници попут незапослености, екологије, права жена и маргинализованих група, рурални развој и сл. Суштина друштвеног предузетништва јесте пословање које доноси зараду, али истовремено рјешава неки од друштвених проблема, било да је ријеч о запошљавању угрожених друштвених група или рјешавању проблема локалних заједница, саопштио је Анто Јанковић, предсједник ЦЕПС-а, који је реализатор програма на територији Црне Горе.

 

 

Он је казао да је програм осмишљен као путовање у свијет предузетништва кроз четири друштвена утицаја које СИА остварује: 1. Подизање свијести и креирање емотивне везе са свијетом предузетништва код младих, 2. Образовање и унапријеђење знања и вјештина младих, 3. Подршка идејама које имају потенцијал за реализацију и позитиван друштвени утицај и 4. Креирање заједнице – микро еко-система међу младим предузетницима који ће постати “роле модел” другим младим особама да уђу у свијет предузетништва.

Испред Министарства економије догађај је отворио Радосав Бабић, генерални директор Директората за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима.

„Министарство економије, као водећа институција надлежна за процес креирања и имплементације политика и програма намијењених развоју предузетништва, односно малих и средњих предузећа као значајних покретача свеукупног развоја црногорске економије, у континуитету ради на обезбјеђивању подстицајних мјера и унапређењу пословног амбијента у Црној Гори“, казао је Бабић.

Министарство економије спроводи низ мјера и програма за јачање конкурентности црногорске привреде, посредством којих стимулише креативност, афирмацију предузетништва и отварање нових радних мјеста. Кроз Стратегију развоја ММСП 2018-2022, јачање предузетништва младих препознато је као један од стратешких циљева са дефинисаним активностима и носиоцима истих.

„Током 2019. године Министарство економије успјешно је реализовало Програм за унапређење конкурентности привреде, у оквиру којег је подржано 307 предузећа, док је одобрени износ субвенција износио 1,661,459.00 еура. Пратећи трендове раста како интересовања, тако и броја подржаних корисника свих програма (раст од 204% у 2019. у односу на 2018. годину), у 2020. години очекујемо наставак растућег тренда броја предузећа, али и веће учешће младих предузетника који ће бити подржани кроз овај програм“, истакао је Бабић.

У оквиру овогодишњег Програма за унапређење конкурентности привреде, у циљу подстицања младих предузетника старости до 35 година, као и жена у бизнису, у оквиру одређених програмских линија за наведене категорије интензитети подршке су већи у односу на друга предузећа која аплицирају.

Драгана Црвеница, директорица Службе комуникација Ерсте Банке Подгорица казала је да Ерсте банка подржава Social Impact Award програм од почетка, јер жели да утиче на развој предузетничког духа код младих и да улаже у пројекте који доносе добро заједници.

„Social Impact Award, који у цијелом региону подржавају наше сестринске банке Ерсте и Sparkasse, као и Ерсте Фондација из Беча, је програм којим желимо да оснажимо младе људе и да их охрабримо да крену у конкретне акције. Ерсте банка подржава програм додјелом почетног капитала, тј. донације, као и дијељењем знања кроз процес инкубације и менторинга. Били бисмо изузетно срећни када бисмо пројекте наставили да подржавамо и у наредним годинама, али као клијенте – јер би то значило да су успјешни и да су заживјели, да је друштвени бизнис постао одржив и да има потенцијал да се развија“, саопштила је Црвеница.

Адријана Стевановић, шефица канцеларије Финанце ин Мотион за Црну Гору казала је да јој је задовољство што је Европски фонд за Југоисточну Европу (ЕФСЕ), којим управља компанија Финанце ин Мотион из Франкфурта, један од партнера Социал Импацт Аwард програма.

„Мисија ЕФСЕ Академије за предузетништво, која је основана од стране ЕФСЕ фонда, је да у сарадњи са локалним партнерима пружа подршку предузетницима и њиховим новим бизнисима кроз усмјеравање, ресурсе, менторство и могућности умрежавања, што повећава шансу да добију финансијску подршку и друга средства неопходна за претварање добрих идеја у успјешна предузећа. На овај начин, ЕФСЕ Академија за предузетништво и њени партнери помажу у стварању окружења у којем предузетници могу успјети“, казала је Стевановић.