grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Редукован и одложен Трг од књиге

Овогодишњи традиционални Међународни сајам Трг од књиге, који је требало да буде одржан од 21-28. јула, одложен је, саопштено је из Извршног одбора манифестације.

sneakers

Имајући у виду актуелну ситуацију поновног ширења епидемије КОВИД 19 у Црној Гори, организатори МСК Трг од књиге, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, одлучили су да одложе манифестацију до стабилизовања епидемиолошке ситуације, односно до стицања услова за безбједно реализовање програма.
Организатори су се обратили мејлом Националном координационом тијелу за заразне болести 11. јула са захтјевом за процјену могућности организовања МСК Трг од књиге у устаљеном термину, 21-28. јул.
–Нијесмо добили одговор, а према актуелним подацима о броју заражених лица процијенили смо да није рационално у постојећим околностима организовати културне програме, иако се одржавају на отвореном и са бројем посјетилаца који не би требало да буде већи од 200 – истичу из Извршног одбора Трга од књиге.
Више пута смо прилагођавали планирани програм МСК Трг од књиге за 2020. годину, најприје  крајем марта, када је већ било извјесно какве ће финансијске посљедице имати епидемија Ковида 19, затим смо због немогућности уласка у Црну Гору издавача и писаца из иностранства и региона одустали од дијела концепта Сајма, то јест гостовања бројних издавача са актуелном продукцијом, писаца, преводилаца, књижевних критичара, глумаца… и на крају драстично редуковали програм, који представља минимум, односно само покушај одржавања континуитета манифестације. У скраћеном термину 21-24. јул планирали смо Предавање поводом јубилеја 90 година од рођења Борислава Пекића, представљање новог 39. броја зборника Бока, поновљену поставку изложбе Прве новине у Боки Которској – Бока: гласник за опће интересе Бокеља 1908-1909. године и пројекције 4 филма са књижевним предлошком, за које смо добили право једног приказивања захваљујући Његовој екселенцији г. Луки Зелиолију, амбасадору Италије у Црној Гори за филм Марија Мартонеа Леопарди, добитника бројних престижних награда, о чувеном италијанском пјеснику и мислиоцу Ђакому Леопардију, затим редитељу г. Небојши Брадићу за ТВ драму Златно руно Југословенског драмског позоришта, према истоименом Пекићевом роману и РТС-у за два филма Пролеће на последњем језеру (једна епизода из амбасадорског живота Ива Андрића 1941. године, сценарио Вуле Журић, режија Филип Чоловић) и Слепи путник на броду лудака (потресна прича о последњим данима Петра Кочића, сценарио Вуле Журић, режија Горан Марковић).
Како нема поузданих одговора, чак ни са највиших инстанци епидемиолошке струке у свијету, о стабилизовању заразе, остаје нам да се надамо да ћемо планирани редуковани програм реализовати крајем августа или у септембру.
-Ово је прилика да замолимо грађане и госте Херцег Новог, уважену публику МСК Трг од књиге, за разумијевање због одлагања манифестације само неколико дана прије планираног почетка, а разлог је био наше очекивање да ће се епидемиолошка ситуација побољшати и да ћемо редуковани програм реализовати у устаљеном термину, наводи се у саопштењу организатора.