grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Радионица на Факултету за менаџмент Херцег Нови: Одрживи развој у туризму за будућност стабилности и просперитета

  • понедјељак, 14 септембар 2020 15:42

nasl1409202000На Факултету за менаџмент Херцег Нови данас је почела Летња школа – Одрживи развој у туризму, која се одвија у партнерству са локалном Туристичком организацијом, Авантуристичким парком “Врбањ” и НВО “Синергија”, а уз подршку Министарства науке Црне Горе.

Полазницима Љетње школе обратила се декан доц. др Ирена Петрушић, која је представила садржајан програм за наредних седам дана и основну идеју, док је едукативни скуп отворила потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић.

Према њеним ријечима, Херцег Нови има срећу да управо руководство и наставни кадар Факултета за менаџмент предузима кораке са циљем подизања свијести о квалитетном и одрживом развоју туризма, очувању и валоризацији природних потенцијала, маркетиншким иновацијама, али и о могућностима и дилемама које нас у перспективи очекују.

-Несумњиво, као држава, град, друштвена заједница, за остварење ових циљева ослонац морамо тражити у онима који едукују садашње и будуће генерације. Задовољење потреба садашње генерације без довођења у питање задовољења потреба будућих генерација важан је глобални циљ. Највећи изазов за човјечанство, а самим тим и наше друштво, је обезбјеђење здравог раста без деградације и уништавања природних ресурса и без загађења животне средине, како бисмо наредним генерацијама обезбиједили будућност стабилности и просперитета, поручила је Ђуровић приликом отварања.

Након уводних ријечи, полазници су данас пратили предавања на тему просторног планирања у функцији одрживог развоја, о чему су говорили Слађана Лазаревић из Програма Уједињених нација за развој и продекан за наставу доц. др Никша Гргуревић.

О маркетиншким аспектима у руралном развоју ће током сјутрашњег дана говорити проф. др Драган Кларић, док ће доц. др Бојана Остојић одржати радионицу на тему “представљање руралних насеља у Црној Гори кроз интернет маркетинг”, након чега ће услиједити и посјета Авантуристичком парку “Врбањ”, као успјешном примјеру одрживог туризма.

Трећег дана школе ће представници Туристичке организације Херцег Нови говорити о факторима атрактивности туристичких дестинација у функцији конкурентности, након чега ће бити одржано предавање које ће се односити на 3Д штампу и могућности које пружа, а полазници ће имати прилику и да користе поменуту технологију.

Љетња школа биће прилика и да се полазници ближе упознају са врстама одрживих материјала који се користи приликом изградње туристичких објеката. Доц. др Јована Јовановић ће одржати предавање о примјени нових грађевинских материјала у функцији повећања енергетске ефикасности туристичких објеката. Др Косара Кујунџић, дипл.инж.арх. ће такође говорити о практично примјењљивој методологији у сектору туризма којом се тежи остваривању циљева агенде 2030. те одржати "Лего сериоус плаy" метод радионицу гдје ће се тимским радом кроз игру истраживати могућности и потенцијали развоја одрживог туризма у Црној Гори.

О алтернативним изворима енергије као значајном фактору одрживог развоја ће говорити проф. др Ђорђе Јовановић, док ће о практичној примјени соларне енергије говорити Антоније Пушић (Рамбо Амадеус), који је уз подршку УНДП пројекта „Развој нискокарбонског туризма“ обновио брод стар читав вијек и претворио га у соларни једрењак – једрилицу на соларни погон коју покреће искључиво енергија сунца.

У програму Љетње школе је и предавање на тему “зеленог туризма”, односно “зелене економије” у којој су виталне везе између економије, друштва и животне средине узете у обзир, која утиче на трансформацију производних процеса и модела потрошње, доприноси смањењу отпада и загађења, утиче на ефикасно кориштење ресурса, материјала и енергије, ствара пристојне могућности за запошљавање, смањује ниво сиромаштва и побољшава једнакост у расподјели дохотка. О овим темама ће говорити еколошка активисткиња Милица Боца.

О предузетничким моделима у функцији одрживог туризма предавање ће одржати проф. др Василије Костић, док ће као примјер из праксе и радионицу одржати мр Бојана Оташевић, власница и директорица компаније “Милле Баци”, која се бави производњом домаћег црногорског сладоледа.

Седми дан љетње школе посвећен је управљању културном баштином и одрживом туризму. НВО Синергија је невладина организација из Херцег Новог, чији је основни циљ препознавање и ревитализација локалних јавних простора и културне баштине, и стављање истих у употребу кроз различите пројекте, као што је на примјер ревитализација и активација тврдјаве Шпањола кроз умјетност као и њена будућа обнова. Полазницима ће се обратити представник наведене организације Вук Чворо.

По завршетку Љетње школе, полазницима ће бити додијељени сертификати, уз проглашење оних који су се показали као најкреативнији на радионицама.