grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одржане радионице за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе

  • четвртак, 29 октобар 2020 13:36

Туристичка организација Херцег Нови је, у четвртак и петак, 22. и 23. октобра у оквиру пројекта „Бициклистичке руте за унапређење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе - Cycling Rural”, у традиционалном амбијенту села Камено организовала радионицу на тему руралног туризма.

Предавач на дводневној радионици био је Роберт Баћац, стручњак из области израде и (успјешне) имплементације стратегије руралног туризма Истре, као и изврсни познавалац различитих сегмената потенцијала нашег залеђа, Жељко Старчевић.

Први дан радионице носио је назив "Рурални туризам - од анонимности до атрактивности". У Херцег-Новом, препознат је велики потенцијал за развој овог облика туризма, посебно због Залеђа које још увијек, у великој мјери има очувану амбијенталну архитектуру и природу, пољопривредну производњу и лијеп пејзаж, што рурални предио нашег града чини и визуелно атрактивним. Незаобилазна је и традиција, гастрономија, обичаји, фолклор, легенде, а све то уз добре домаћине као носиоце понуде може чинити ресурсе руралног туризма Херцег-Новог. На крају првог дана радионице, урађен је теренски обилазак атракција и потенцијалних туристичких ресурса села Камено а приказана је традиционална трпеза новског заледја као једног сегмента понуде ове врсте туризма.

Другог дана радионице под називом "Креирање туристичког производа руралног туризма", обрађена је тема израде атрактивних туристичких пакета руралног туризма са аспекта изазивања синергијског и мултипликативног ефекта на локалну заједницу. Присутни су упознати са примјерима добре праксе из медитеранских градова сличних нашем.

Радионицу је испратило 30 учесника.

Пројекат „Бициклистичке руте за унапређење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural” реализује се у оквиру 2. позива Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина - Црна Гора. Пројекат је службено почео 1. октобра 2019. године, а имплементација ће трајати 18 мјесеци. Укупна вриједност пројекта износи 495.000,00 еура, од чега Европска унија финансира 400.000,00 еура. Партнери на пројекту су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за еуропске интеграције као носилац пројекта, Град Широки Бријег, Град Љубушки, Опћина Посушје, Опћина Груде и Туристичка организација Херцег Нови.            

Европска унија финансира овај пројекат с циљем јачања и диверсзификације квалитете туристичке понуде, те развоја и промоције бициклистичке и осталих понуда на отвореном, у руралним подручјима прекограничних регија Црне Горе и Босне и Херцеговине. Овај пројекат резултираће стварањем новог бренда под називом „CYCLING RURAL" који ће се укључити у туристичку понуду обје земље и Јадранског залеђа.

У Херцег Новом је циљ да се кроз бициклистичку трасу “Слано и слатко” која води од мора до највеће водене површине на Орјену-Орјенске локве, повеже атрактивна морска обала и Стари град са Залеђем и на тај начин интегрише цјелокупна културна и природна баштина у признати туристички производ. Локални путеви, који су и бициклистичке трасе, пролазе кроз мјеста и подручја у залеђу која нису препозната или довољно видљива па ће се кроз циклотуризам увезати цјелокупна понуда руралног туризма града.

На траси “Слано и слатко” планирана је изградња 4 видиковца-одморишта за бициклисте. Пројекат ће увести стандард квалитете као што је „Bike Friendly Concept" те ће се на тај начин додати вриједност туристичкој понуди у цијелој регији што ће директно довести до повећања активности у руралним подручјима Херцег Новог и Жупаније Западнохерцеговачке, односно до диверзификације туристичке понуде у обје регије.