grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

ТОХН: Јавни позив за сертификацију објеката погодних за бициклисте

  • понедјељак, 25 јануар 2021 12:55

FB5G3584Туристичка организација Херцег Нови објавила је Јавни позив за сертификацију објеката погодних за бициклисте - „Bike Friendly Standard“, у  оквиру пројекта „Бициклистичке руте за унапрјеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural”.

Пројект „Cycling rural“ путем овог позива субвенционише сертификацију за 20 објеката у износу од 40% цијене сертификације за сваки од 5 Bike Friendly Standarda. Сертификат ће вриједити до краја 2023. године.

Регистровани субјекти се могу пријавити унутар неке од сљедећих категорија Bike Friendly Standarda:
1. BFS за смјештајне објекте, намијењен је за различите категорије смјештаја: смјештај у пољопривредном/сеоском газдинству, апартмани, пансиони, куће за одмор, кампови, мотели, хотели и хостели.
2. BFS за угоститељске објекте, у које спадају сљедећи угоститељски објекти: ресторани, кафићи, пубови, посластичарнице, бензинске станице, трговачки центри итд.
3. BFS за туристичке агенције, а намијењен је туристичким агенцијама, туристичким инфо центрима итд.
4. BFS за сервисне станице, у шта спадају: сервиси за поправку бицикала, сервиси у склопу трговина бицикала, трговачких центара, ауто сервиса, сервиси пољопривредне механизације.
5. BFS за јавне гараже и паркинге уз природне и културне атракције, пјешачке зоне, староградска језгра, тврђаве итд.

„Bike Friendly“ је опште познат синоним за услуге прилагођене бициклистима. Услуге означене на овај начин су објекти/сервиси/атракције, итд. који задовољавају минимум стандарда прилагођених циклотуристима и њиховим потребама, тј. субјекти који су препознати по свом труду да створе пријатну атмосферу за циклотуристе.

„Bike Friendly Standard“ је програм у оквиру којег се, за потребе циклотуризма, даје признање и сертификат пружаоцима услуга који, испуњавајући услове, подржавају бициклистичке вожње, бициклистичка путовања и бициклистичка туристичка искуства у Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини.

Процес сертификације ће се састојати од: пријаве заинтересованих субјеката за сертификацију за једну од горе наведених категорија, једне радионице на подручју општине Херцег-Нови, процеса уговарања сертификације са субјектима, теренске посјете један на један на локацијама субјеката ради припреме за сертификацију, испуњавање услова за добијање сертификата ће бити временски ограничено због трајања пројекта, посјете независног евалуатора ради провјере испуњења услова и додјеле сертификата.

Пријаву је потребно доставити на e-mail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Пријаве се примају најкасније до 10. фебруара 2021. године до 15 сати. Број полазника радионица је ограничен.

Заинтересовани правни субјекти са подручја општине Херцег Нови, пријавне формуларе за сваку категорију Бике Фриендлy Стандарда могу наћи на сљедећем линку: https://www.hercegnovi.travel/index.php/naslovna/desavanja/153-javni-poziv-za-sertifikaciju-objekata-pogodnih-za-bicikliste-bike-friendly-standard

Више детаља о стандарду и процесу сертификације, условима за сваки стандард, цијени можете сазнати на wеб страници www.bikefriendlystandard.com

Све додатне информације можете добити позивом на контакт телефоне: +382 67 571 396; +382 69 556 186


Пројекат „Бициклистичке руте за унапређење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural” спроводи се у оквиру 2. позива Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина - Црна Гора 2014-2020. Пројекат је започео 1. октобра 2019. године, а реализација ће трајати 18 мјесеци. Укупна вриједност пројекта износи 495.000 еура, од чега Европска унија финансира 400.000 еура. Партнери пројекта су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за европске интеграције као носилац пројекта, градови Широки Бријег и Љубушки, опћине Посушје и Груде и Туристичка организација Херцег Нови.