grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Завршетак пројекта и међународне конференције „Европа је наш дом“

nasAkt16112021

Завршен је још један међународни пројекат у којем је учествовало Удружење Триглав. Пројекат „Европа је наш дом“ одржао се у Новом Месту, Словенија, од 16.09.2021. до 19.9.2021. године.

Поред учесника из Бање Луке, у имплементацији пројекта учествовали су и представници Сремских Карловаца (Србија), Херцег Новог (Црна Гора), Trofaiacha (Аустрија), Трста (Италија) и Новог Места (Словенија). 

Наши представници су у Ново Место стигли 16.09.2021. године те су, након добродошлице, упознавали остале учеснике и припремали се за наредне дане. Дан 17.09.2021. године био је посвећен пленарним сједницама, округлим столовима, дебатама, предавањима, радионицама и умрежавању кроз Седмицу култура и фестивал „Журка свих култура“, сајам и манифестације. Поздравне говоре одржали су Бранка Буковец, предсједница ДРПДНМ; замјеница градоначелника Новог Места, госпођа Сара Томшич и словеначки еуропарламентарац, др. Клемен Грошељ.

Кроз различите радне формате продубили смо своја знања о институцијама и политикама ЕУ, подигли свијест о богатству културног и језичког окружења и учили о процесу европских интеграција заснованом на солидарности, толеранцији и поштовању заједничких вриједности и различитости. Учесници су комуницирали са људима из других земаља и препознали значај програма Европа за грађане у смислу будућих партнерстава.

Као партнер на пројекту „Европа је наш дом“ задовољство нам је било бити дијелом подизања свијести о богатству културног и језичког окружења у Европи, европског идентитета, промоције разноликости, поштовања заједничких вриједности и развијања сарадње између градова.