logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Агенција за изградњу и развој представила радну верзију ПУП-а Општине Херцег-Нови

  • понедјељак, 07 август 2017 15:06

Nas07082017Агенција за изградњу и развој Херцег-Новог и ангажовани стручни кадар на изради Просторно-урбанистичког плана Херцег Новог презентовали су данас радну верзију ПУП-а представницима локалне самоуправе.

Презентацији су присуствовали предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, потпресједница Данијела Ђуровић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Милош Биговић, као и начелници Секретаријата за просторно планирање и изградњу Марина Секулић и Секретаријата за друштвене дјелатности и спорт Весна Самарџић.

Представници локалне самоуправе су упознати са предлозима рјешења за ПУПОХН, а са тимом обрађивача су разговарали о предлозима, нарочито и питањима фазности релиазације и појединачним локацијама.

О радној верзији цјелокупног документа говорила је руководилац израде ПУП-а Херцег-Нови професор Милица Бајић Брковић, док је о могућности изградње подводног тунела Зеленика-Шпиљице и локалној обилазници говорио Никша Гргуревић. О плановима по питању туристичких капацитета говорила је Зорица Илић Мрачевић, а о плану предјела Милица Берберовић.

Како је истакла Бајић Брковић у уводном излагању, за потребе израде ПУП-а до сада је урађено 15 студија, одржано шест радионица, остварен контакт са грађанима и правним лицима, а урађене су и двије анкете.

Гргуревић је представио могућности изградње подводног тунела Зеленика-Шпиљице, чија би вриједност могла износити и до 77,5 милиона еура. Поређења ради, процјена је да би пројекат изградње моста на Веригама кошао преко 130 милиона еура. Једна од могућности о којој се разговарало је и изградња моста Кобила-Луштица.

Локална обилазница, у дужини од скоро 10,5 километара, садржала би три моста, два тунела и два вијадукта, а омогућила би превоз од Суторине до Зеленике у року од 10 минута. Према радној верзији ПУП-а, таква локална обилазница коштала би око 22 милиона еура.

Радном верзијом документа, Игало је дефинисано као бањско љечилиште, те је посебан акценат стављен на заштиту зелених површина у рејону око Титове виле. Документом се, између осталих, предвиђају и рјешења за проблеме динамичког и статичког саобраћаја у нашем граду.

О Генералном урбанистичком рјешењу (ГУР) Херцег-Нови говорила је Зорица Шегрт, док је о ГУР Игало и ГУР Зеленика говорио Ранко Ковачевић. Детаље ГУР Бијела представила је Јасмина Коњевић.

На састанку је договорено одржавање још једног састанка у наредним данима, а све са циљем израде финалне верзије ПУПОХН до септембра.