logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана јавна расправа о нацрту „Стратегије развоја градске луке Шквер“

JR Skver 1У Великој сали Скупштине општине Херцег нови синоћ је одржана јавна расправа о нацрту „Стратегије развоја градске луке Шквер“.

Расправи су присуствовали предсједник СОХН Милош Биговић, начелници секретаријата и руководиоци агенција чији је оснивач Општина, грађани и привредници, али и гости Херцег Новог који у наш град долазе више од 40 година.

Како је образложио један од чланова радног тима који је сачинио стратегију Душко Лучић, један од циљева Стратегије је подизање квалитета услуга по разним параметрима, економским, туристичким и функционалним, а међу првим корацима Општина Херцег Нови би луку, као цјелину, требало да закупи од ЈП „Морско добро“. Након тога, акциони план предвиђа развијање једног по једног елемента из Стратегије.

Иако нису коришћене прецизне вриједности, јер се ради о нацрту подложном измјенама, цјелокупни пројекат би могао коштати око девет милиона еура. Идеја радног тима на стратегији је да би Општина Херцег Нови, кроз Дирекцију за јавне радове, могла конкурисати овај пројекат за капитални буџет Црне Горе.

Стратегија, између осталог, предвиђа санацију јужног лукобрана и изградњу новог западног, продужетак дока за 60 метара, а као лука наутичког туризма, број везова био би двоструко повећан. У туристичке садржаје и објекте обалног дијела луке предвиђено је улагање од око 2,5 милиона еура, док би радови на јужном и западном валобрану заједно коштали око 3,5 милиона еура.

Примједбе и упити су се највише односили на управљање градском луком, однос концидент-концесионар, као и усклађеност Стратегије са планским актима вишег реда. За рибаре са Шквера важно је ријешити и старе проблеме, а указано је и на проблем дубине у самом акваторијуму, као и закупа кабина.

Јавна расправа траје од 01.08. до 15.08.2017., а нацрт „Стратегије развоја градске луке Шквер“ се може погледати сваког радног дана од 08 до 11 сати у секретаријату за финансије, туризам и економски развој Општине Херцег Нови. Писмене примједбе грађани могу достављати на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

s48

41

HAPS018

Surlascir

                   ПИТАЈТЕ
  ПРЕДСЈЕДНИКА ОПШТИНЕ
                 pitPred
 
                ПРОСТОРНО
 ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА
       PPohn14 s
 Leg
 
Interreg5
 
anEuinCir
 

radioHN

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови