grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Извјештај са међународног састанка пројекта „SHELTER“: Потписан Споразум о пријатељству и сарадњи међу партнерима

NAsMedj08122017Општина Канепина била је недавно домаћин међународног састанка пројекта „Еволуција солидарног удомљавања посматрана кроз европске регије“, или кратко „SHELTER“, којем су присуствовали представници Општине Херцег-Нови као партнера, на челу са потпредсједником Милошем Коњевићем.

Током сусрета, на званичној церемонији је потписан Споразум о пријатељству и сарадњи међу партнерима – Канепином, Херцег Новим, италијанским градом Galezee, градом Ларањ-Монтеглин из Француске, Новим Местом из Словеније и Келмеом из Литваније.

Присутне је поздравио градоначелник Канепинe Aldo Maria Moneta, након чега је презентован програм Европа за грађане 2014-2020, као и пројекат „SHELTER“. Учесници су се упознали са добрим праксама који се тичу збрињавања лица без домова и инклузије, а посебан округли сто био је посвећен миграцијама у Европи кроз историју и данас, наведено је у извјештају домаћина сусрета.

Такође, представници пројектних партнера имали су прилику да се састану са локалним социјалним предузеćима, организацијама цивилног друштва и волонтерима који раде у области удомљавања људи и инклузије (АРЦИ, Црвени крст Италија, Цивилна заштита), са њима разговарају о практичним активностима и изазовима. Организована је и дебата на тему „Солидарност у кризним временима: локалне стратегије отпорности“.

Пројекат „SHELTER“ одобрен је у оквиру програма Европа за грађане. За пројекат Општине Херцег Нови и партнера одобрен је максимални грант у износу од 25.000 еура. Међу 113 одобрених пројеката из свих региона Европе, овај се нашао на 13 мјесту. Лидер на пројекту је Општина Канепина из Италије, а партнери, поред Херецг Новог: Општина Галезе – Италија, Општина Дионисос – Грчка, Општина Добшице - Чешка Република, Општина Ново Место – Словенија, Општина Келме – Литванија, Општина Гхарб – Малта и Општина Ларањ-Монтеглин – Француска.

Партнерске градове повезују важне нити – на све утичу актуелне, највеће миграције према Европи од Другог свјетског рата, сличне су величине и на специфичним географским позицијама. Пројекат их окупља ради превазилажења заједничког изазова - да се осигура интеграција и сузбије негативна пропаганда, а у исто вријеме сачува локални идентитет, култура и вриједности.

Циљ је борба против стигматизације имиграната, употребе имиграната за политичку пропаганду и ксенофобије, кроз међукултурни дијалог, размјену искустава и промоцију примјера добре праксе.