nas03072023aa

Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић примио је у опроштајну посјету амбасадора Словеније у Црној Гори Грегора Прескера, а разговор је протекао у сумирању до сада постигнуте сарадње на различитим пољима као и шансама које су још увијек остале недовољно искоришћене. Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Иван Отовић и потпредсједник Општине Мирко Мустур.

Херцег-Нови је остварио веома добру сарадњу са амабасадором Словеније Прескером у претходном трогодишњем периоду, казао је предсједник Општине Стеван Катић и додао да су везе Херцег-Новог са побратимским градовима -  Новим Местом и Крањем, сада још јаче.

„Херцег-Нови је, у односу на све остале црногорске градове, најбоље повезан са градовима у Словенији. Ту су заједнички одласци у Словенију са караваном Празника мимозе, њихов долазак код нас током те манифестације, затим смо организовали Дане Новог Места у Херцег-Новом. Сада смо активирали сарадању и са Крањем гдје је недавно била наша делегација, а узвратну посјету очекујемо за мјесец. Пријатељства која трају толико година су додатно унапријеђена, а биће и у наредном периоду посебно на пољима културе, туризма, економије и спорта“, напоменуо је предсједник Катић.

Низ опроштајних посјета, због завршетка дипломатског мандата, започео је у Херцег-Новом због изванредне сарадње коју је имао са локалном самоуправом, али и пријатељских веза које овај град његује са словеначким градовима, казао је амбасадор Прескер.

„На основу тога, можемо говорити и о доброј сарадњи између Словеније и Црне Горе. Морам рећи да сам врло захвалан на позивима да присуствујем значајним манифестацијама у Херцег-Новом, а на којима су сарађивали Словенци – Празник мимозе, Стрип фестивал или она синоћња у кући капетана Штумбергера гдје ме је одушевило колики је био значај живота једног човјека из Словеније за овај простор, како је та прича још увијек жива. Бока је веома повезана са Словенијом историјским и људским везама. Зато ми је увијек било драго долазити у Боку и сарађивати, а надам се да ће тако бити и када не будем више на функцији. Вјерујем да ће повезаност Црне Горе са ЕУ бити још снажнија и већа уз наду да ће Црна Гора брзо ући у ЕУ“, казао је амбасадор Прескер.

Предсједник Катић је истакао да је било ријечи и о саобраћајној повезаности јер је Херцег-Нови интересантан словеначким тржиштима чији је број долазака у првој половини ове године значајно повећан.

„Словеначко тржиште нам је интересантно због свих релација и добрих односа које имамо. Херцег-Нови је град уз границу, њима и најближи, а биће још лакше доћи до Херцег Новог по завршетку аутопута до Дубровника“, казао је предсједник Катић.

Словеначки туристи воле активан одмор, а једно од могућих поља сарадње је развој планинског туризма, додао је амбасадор Прескер.

„Велики потенцијал за развој таквог облика туризма има Орјен, а мислим да се овдје могу пренијети добра искуства нарочито из Крања који има Алпско залеђе са веома активним планинским туризмом. Чуо сам да су овдје били планинари из Новог Места и са овдашњим отворили нову планинску стазу. То је већ неки почетак сарадње који треба јачати“, закључио је амбасадор Прескер.

Подсјећамо, у Новом Месту је 2021. године у парку тамошње библиотеке откривен споменик Херцег-Новом, поводом пет деценија побратимства и пријатељства два града, када је потписан и протокол о сарадњи у области туризма.