grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Служба заштите и спашавања Херцег-Нови главни учесник штабне вјежбе „Boka Bay 2017“

NAsSZDan2017Представници Службе заштите и спашавања Херцег Нови били су главни учесници штабне вјежбе „Boka Bay 2017“, која је завршна фаза активности „Развој националног програма вјежби“ у склопу Државног партнерства са америчком државом Мејн.

Вјежба је одржана 14. новембра у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду, у организацији Министарства одбране Црне Горе, Војске Црне Горе, Министарства унутрашњих послова - Директората за ванредне ситуације, у сарадњи са Министарством одбране САД - представницима Националне гарде државе Мејн и Канцеларије за одбрамбену сарадњу САД.

Оперативни тим новске Службе заштите и спашавања чинили су Видак Вуковић, Гамбер Зоран и Игор Мареш, као и Лидија Петроне Колар, мачелница Директората за ванредне ситуације – подручна јединица Херцег Нови. Осим Општине Херцег Нови, у вјежби су учествовали оперативни тимови служби заштите и спасавања општина Тиват и Котор.

Циљ вјежбе је био провјера функционалности Оперативно комуникационог центра 112, општинских планова за заштиту и спашавање, те сагледавање колико су институције и друштво спремни да реагују у случају катастрофалног земљотреса, како функционише систем комуникација и координација, који су капацитети општина и колика је спремност Војске и осталих институција за подршку у ванредним ситуацијама.

На штабној теренској вјежби, у симулираним ванредним условима под шаторима и у случају прекида веза и комуникација, показано је како би требало да поступе општина и субјекти у случају катастрофалног земљотреса у општини Херцег Нови - јачине ИX степени Меркалијеве скале, на четири километра од мјеста Крушевице, дубине седам километара.

Вјежба се састојала из два сегмента – поступање непосредно након земљотреса и дан послије, те из дијела пружања и достављања помоћи повријеђеним и угроженим грађанима. Учесници су вјежбали претрагу терена, евакуацију, смјештај и друге неопходне мјере, као и санацију посљедица земљотреса.

Приказане су мапе града и План заштите и спашавања од земљотреса Општине Херцег Нови, који је први документ те врсте у Црној Гори.

Наредна два дана, 15. и 16. новембра, у Подгорици је уређена анализа вјежбе, и то по следећим ставкама: улоге и задужења које би сви субјекти у систему заштите и спашавања имале у случају катастрофе, интер – министарска сарадња, сарадње између свих институција које се баве заштитом и спашавањем, комуникација између општинских тимова Херцег Новог, Котора и Тивта, као и општинских тимова и Оперативног штаба у Подгорици, систем веза који би био активан у ситуацији катастрофе.

„Закључак је да су уочени мањи недостаци на чијем ће се отклањању радити убудуће и који ће помоћи бољој припремљености за ванредне ситуације, а тичу се МТС које у будућем планирању буџета, како на државном тако и на локалном нивоу треба узети у разматрање, како би се извршила набавка неопходне опреме и средстава“, саопштили су из Службе заштите и спашавања Херецг Нови. Како наводе, општа оцјена је да су сарадња између субјеката на високом нивоу, да је комуникација између општинских тимова и између Оперативног центра била јако добра, те да је вјежба била јако успјешна и едукативна за све учеснике.

Вјежби су присуствовали министар одбране Предраг Бошковић, директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић, секретар за комуналне дјелатности и екологију Општине Херцег Нови Александар Ковачевић, припадници Војске Црне Горе, Националне гарде државе Мејн, Директората за ванредне ситуације, Хидрометеоролошког и Завода за сеизмологију, службеници Управе полиције, Управе царина, ЕПЦГ, Екотоксиколошки завод, Планинарски савез Црне Горе, Црвени крст Црне Горе, радиоаматери, Горска служба спашавања Црне Горе, представници здраствених институција и других државних институција и организација.